Naslovnica DRUŠTVO FOTO: HGSS Čitluk – Međugorje domaćin dvodnevne savezne vježbe

FOTO: HGSS Čitluk – Međugorje domaćin dvodnevne savezne vježbe

Podijeli objavu

Jučer i danas u Čitluku se održava savezna vježba koju organizira GSSuBiH a čiji domaćin je HGSS Čitluk – Međugorje.

Na vježbi sudjeluje većina od 14 članica Saveza GSSuBiH, a uz članove gorskih službi spašavanja iz BiH na vježbi su i članovi GSS Dubrovnik, članovi Federalne uprave za Civilnu zaštitu i čitlučki vatrogasci.

Dvodnevna savezna vježba u Čitluku sadržava teorijski, ali i praktični dio akcije potrage za nestalim osobama.

– Stručna predavanja koja su usko vezana za potrage održavat će se u prostorijama HGSS u Čitluk, praktični dio vježbe održat ćemo u Međugorju – na potezu prema Šurmancima gdje ćemo organizirati simulaciju potrage za nestalom osobom (djetetom) počevši od ulaska  timova u teren do pretraživanja po zonama i svega ostalog kako to inače radimo. Potom se vraćamo nazad u objekt gdje radimo debrifing (analizu vježbe) te odlazimo na zajedničku večeru gdje ćemo se družiti. Sutra u 9 sati nam je nastavak vježbe – kazao nam je jučer Žaro Pehar, pročelnik HGSS Čitluk – Međugorje.

Zajedničke vježbe, poput ove u Čitluku od velike su važnosti za sve sudionike, a pročelnik HGSS Čitluk – Međugorje o značaju vježbe je kazao:

– Temeljni značaj ove vježbe je unapređivanje potraga i potražnih akcija te upoznavanje članova GSS koji već imaju iskustvo u traganju, ali i novih ljudi koji su nam se ove godine pridružili jer ih želimo uvesti u te potražne priče i učvrstili njihovo znanje, a ujedno uvježbavati i vlastitu spremnost za potražne akcije.

Dvodnevnu vježbu u Čitluku, na kojoj je teorijska predavanja održao Sabahudin Spahović, pročelnik GSS Jablanica, prokomentirao je i Žarko Marić, predsjednik Saveza GSSuBiH.

– Ovo je savezna vježba potrage. To je nešto što radimo svake godine jer se na ovakvoj vježbi okupe sve stanice – članice Saveza GSS BiH. Glede traganja, svake godine imamo i vježbu stijenskog spašavanja i vježbu spašavanja u zimskim uvjetima,  zatim vježbe spašavanja na vodi i pod vodom . Ovo je jedna od pet tipičnih vježbi koje organiziramo svake godine. Ovo godine je domaćin HGSS Čitluk, a voditelj  vježbe je Žarko Pehar. U sklopu vježbe organiziramo i prigodna predavanja koja našim članovima pružaju priliku za obnavljanje teorijskih znanja koja koriste na terenu. Ove godine imamo i goste iz Federalne uprave Civilne zaštite, Županijske CZ i Civilne zaštite Čitluka. Ovakvim vježbama naše ljude stalno obučavamo kako bi uvijek bili spremni odgovoriti na sve izazove, a ovaj put izazov je potraga jer od svih naših aktivnosti kroz godinu, preko 90 posto se odnosi na potrage za nestalim i izgubljenim osobama – kazao je Marić.

Zanimljivo, u jučerašnjoj simulaciji akcije potrage za nestalim dječakom sudjelovalo je čak pet dronova među kojima je bio i dron koji je Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ prije nekoliko dana darovala Vatrogasnoj postrojbi Čitluk.