Naslovnica KULTURA FOTO: Fantastičnim nastupima folkloraša iz sedam država počela 6. Međunarodna večer folklora...

FOTO: Fantastičnim nastupima folkloraša iz sedam država počela 6. Međunarodna večer folklora „Vionica 2017.“

Podijeli objavu

Šesta Međunarodna večer folklora „Vionica 2017.“ započela je sinoć nastupom kulturno-umjetničkih društava iz sedam država.

Međunarodna smotra folklora u Vionici ove će godine trajati tri dana i na vioničkoj pozornici nastupit će približno 800 folkloraša iz 23 kulturno-umjetnička društva iz 10 država.

Dobro došli na Međunarodnu večer folklora na Vionicu. Nadam se da ćete večeras uživati u bogatstvu folklora i narodnih običaja. Što kazati? Stvarno je impozantna brojka dovesti ovoliko društava iz ovoliko država u malo selo kao što je Vionica, koje broji oko 400 stanovnika. Za tri večeri ovdje će nastupiti oko 750 – 800 folkloraša. Dobro nam došli, uživajte u programa – kazao je na početku 6. Međunarodne večeri folklora Damir Mandarić, predsjednik HKUD „Sv. Marko Vionica“.

HKUD Sv. Marko Vionica, kao odličan domaćin, svake godine za veliki broj izvođača osigurava smještaj i hranu. Vrijedni i gostoljubivo domaćini ove su godine nadmašili ranije održane Večeri folklora, te su u Vionici, u suradnji sa kupreškim Danima kosidbe, doveli probrano društvo iz deset država.
Članovi HKUD Sv. Marko Vionica sinoć su svojim nastupom otvorili Večer folklora „Vionica 2017.“ , a nakon društva domaćina, redali su se nastupi čuvara tradicije iz Latvije, Portorika, Poljske, Francuske, Hrvatske, BiH i Rumunjske.

Na večeri zajedništva, prijateljstva, tradicije, plesa i pjesme  Bosnu i Hercegovinu uz HKUD Sv. Marko predstavljao je HKUD Didak iz župe Gradnići. Posjetitelji su mogli uživati i u nastupu Folklornog ansambla Linđo, kao i u raznolikim nastupima gostiju iz Latvije, Francuske, Poljske, Portorika, a kao gost iznenađenja u sinoćnjem programu nastupilo je kulturno-umjetničko društvo iz Rumunjske.

Nakon nastupa kulturno-umjetničkih društava, domaćini su predstavnicima izvođača uručili prigodne zahvalnice. Prigodna zahvalnica uručena je i gospodinu Anti Čičku, direktoru festivala „Dani kosidbe“ koji se svake godine održava na Kupresu.

U kratkoj zahvali gospodin Čičak je pohvalio suradnju između dvoje manifestacije te je izrazio uvjerenje u nastavak suradnje. Također, direktor festivala Dani kosidbe pozvao je sve zainteresirane da posjete Kupres i budu dio međunarodnog folklornog festival koji uključuje i jedinstveno međunarodno natjecanje u košenju trave ručno izrađenom kosom.

Za prvu večer međunarodne smotre folklora u Vionici organizatori su pripremili i zabavni program, a u subotu i nedjelju u Vionici će također biti održane zanimljive folklorne večeri koje će posjetiteljima predstaviti bogatstvo kulturne baštine Hrvata, ali i gostiju iz različitih dijelova svijeta.

Program u Športskom centru Vionica obje večer započet će u 20 sati. Subota je rezervirana za sedam kulturno-umjetničkih društava iz BiH, dok će u nedjelju u Vionici nastupati kulturno-umjetnička društva iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Rumunjske.

Voditeljica programa sve tri večeri bit će novinarka Sanja Pehar.