Naslovnica CRNA KRONIKA Od rata prošla dva desetljeća, a uklanjat će ih još 100 godina

Od rata prošla dva desetljeća, a uklanjat će ih još 100 godina

Podijeli objavu
AP Photo/Darko Bandic

Bombe i tromblone nalazimo na mjestima gdje nikada ne biste posumnjali.

Nema mjesta u FBiH gdje nismo pronašli neko neeksplodirano ubojito sredstvo, rekao je Solak i dodao kako NUS najčešće pronalaze građani u vrtovima ili prilikom izvođenja radova na kućama, zbog čega iz CZ-a svakodnevno apeliraju na građane da prijavljuju nove pronalaske.

U Federalnoj upravi civilne zaštite rađena je analiza u kojoj su utvrdili koja mjesta su bila najčešće potencijalne mete saveznika i njemačkih snaga tijekom bombardiranja, prilikom čega je ustvrđeno da su najčešće mete bombardiranja bili mostovi, pruge i željezničke postaje. Sigurnost više od 540.000 stanovnika BiH i dalje je ugrožena zbog 1091 četvornoga kilometra minsko sumnjivih površina.

Deset općina s najvećim brojem visoko ugroženih zajednica u BiH su Doboj, Teslić, Maglaj, Usora, Zavidovići, Gornji Vakuf, Sanski Most, Velika Kladuša, Travnik i Ilijaš. I dvadesetak godina od završetka rata BiH je i dalje najugroženija zemlja minskim problemima u Europi. U minskim poljima poslije rata u BiH stradala je 1751 osoba, među kojima je bilo 249 djece.

U istom razdoblju je na dužnosti stradalo 127 deminera, od čega je 51 izgubio život. Od početka provođenja protuminskoga djelovanja u BiH od 1996. godine do 2016. u BiH je vraćeno 3109 četvornih kilometara sumnjive opasne površine na upotrebu stanovništvu, što je 74 posto od početne procjene.

IZVORPogled.ba
Podijeli objavu