Naslovnica POLITIKA Bandić bacio rukavicu lijevima i desnima: Da vidim tko će biti protiv...

Bandić bacio rukavicu lijevima i desnima: Da vidim tko će biti protiv Trga Republike Hrvatske

Podijeli objavu

Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, na konferenciji za novinare održanoj na Trgu maršala Tita, najavio je da će predložiti da se taj trg preimenuje u Trg Republike Hrvatske.

“Ovaj trg zaslužuje da nosi najljepše i najvažnije ime trga u u Republici Hrvatskoj. Moj prijedlog Odboru će biti na prvoj sjednici Skupštine da se ovaj trg zove Trg Republike Hrvatske”, rekao je Bandić, na kraju svoje kratke konferencije, nakon čega nije htio odgovarati na pitanja novinara.

Prije nego što je izustio svoj prijedlog, rekao je da “zna čitati znakove vremena u gradu i slušati puls naših ljudi”, pa je pobrojao znamenitosti raspoređene oko Trga maršala Tita, od Glazbene akademije, Leksikografskog zavoda, Sveučilišta, Meštrovićeve Hrvatske majke i Zdenca Života, Dramske akademije, Hrvatskog sokola, a “u ishodišnoj točki središnji hram kulture, Hrvatsko narodno kazalište”.

Bandić isprva nije bio sklon promjeni imena toga trga, potom je najavljivao referendum o tom pitanju, ali je pritisnut pregovorima s HDZ-om i zastupnicima s liste Brune Esih o većini u Gradskoj skupštini, koji traže preimenovanje toga trga bez referenduma.

Na Trgu maršala Tita održan je u četvrtak, na Dan antifašističke borbe, prosvjed na kojem se, prema procjenama policije, okupilo oko tisuću građana koji su tražili da se ime trga ne mijenja.