Naslovnica POLITIKA Vučićeva inauguracija, ali svi pričaju samo o Kolindi: U Beograd stigla s...

Vučićeva inauguracija, ali svi pričaju samo o Kolindi: U Beograd stigla s brošem „Hrvatska u srcu“

Podijeli objavu

Aleksandar Vučić, novi predsjednik Srbije, 30. svibnja već je prisegnuo na velebnoj ceremonijiu srbijanskoj Skupštini, ali danas je imao grandiozniju inauguraciju.

Na prijemu povodom stupanja na dužnost, poručio je kako je Srbija spremna napraviti iskorak iz mitologije u budućnost. Napredak je nemoguć bez mira i stabilnosti, poručio je Vučić, prenosi Jutarnji.hr.

Vučić je u govoru na svečanosti u Palati “Srbija” liderima Zapadnog Balkana poručio da je Srbija spremna da sa njima gradi mostove preko “provalija prošlosti i da se grade putevi i da zajedno radimo na ekonomskom razvoju”.

– Da, mi Srbi i vi Hrvati, Bošnjaci,Crnogorci, Albanci i Makedonci, zajedno možemo planine pomicati bez da gradimo nove Jugoslavije – rekao je Vučić i dodao da nema napretka bez mira i stabilnosti. “Srbija je spremna mijenjati se iznova i svakog dana i da ne sanja više neprijatelje, nego na javi stvara prijatelje”.

– Mi želimo mir. Nema tema o kojima ne želimo govoriti i nema provalija koje ne želimo da premostimo – istakao je Vučić, piše N1

Zvijezda inauguracije

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila je uvjerljivo prva zvijezda inauguracije. Odjevena u haljini boje ciklame s hrvatskim brošem na srcu stajala je u prvom redu i čini se da se Vučić s njom najsrdačnije pozdravio. Razlog tome je i poklon koji je Kolinda dala Vučićevoj supruzi Tamari. Poklon je bio upakiran u crvenu kutijicu, čiji je sadržaj za sada nepoznat, ali Blic piše da će na kraju završiti kod Vučićeva sina.

Hrvatska predsjednica rekla je kako očekuje da se odnosi Hrvatske i Srbije  mogu osjetno poboljšati, a kao jedan od preduvjeta za to vidi spremnost novog srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da tomu dade svoj doprinos.

– Držim da je gospodin Vučić veoma poduzetan čovjek, a i sama sam također osoba koja voli u svom radu ostvarivati rezultate. Iskrenim i otvorenim dijalogom možemo postići puno – rekla je Grabar-Kitarović u petak navečer za Radio-televiziju Srbije tijekom svečanosti inauguracije.

Hrvatska predsjednica naglasila je kako se “ne treba zavaravati” da će na putu poboljšanja odnosa dviju država “biti puno zapreka, a možda i spoticanja”, ali vidi veoma važnim to što kod Vučića “postoji dobra volja”, a s njezine strane također.

– Čestitala sam mu i iskreno poželjela ostvarivanje napretka u odnosima dviju država i dvaju naroda – rekla je Grabar Kitarović.

Predsjednici Grabar-Kitarović je ovo prvi posjet Beogradu, a drugi dolazak u Srbiju nakon što se prošle godine s Vučićem, tada premijerom Srbije, sastala u Subotici gdje su potpisali tzv. subotičku deklaraciju o normaliziranju odnosa dviju država.

Vučić i Grabar-Kitarović ranije u petak imali su bilateralne razgovore i u odvojenim izjavama izrazili nadu da se odnosi Hrvatske i Srbije u dogledno vrijeme mogu poboljšati, a hrvatska je predsjednica poručila kako je vrijeme za iskorak u odnosima dviju zemalja.

Strani uzvanici, pa i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, bili su smješteni u Titovom salonu SIV-a. Među mnogim stranim gostima bili su i šefovi država regije, osim Albanije i Kosova. Aleksandar Vučić osobno je na aerodromu dočekao mađarskog premijera Viktora Orbana, a hrvatsku predsjednicu dočekala je ministrica u vladi te jedna od najbližih Vučićevih suradnica Zorana Mihajlović, koja joj je poklonila “heklanog leptira”. Doputovao je i austrijski kancelar Christian Kern, kao i slovenski premijer Borut Pahor, koji ipak nije ostao na inauguraciji, makedonski kolega Gjorge Ivanov, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović te tročlano predsjedništvo BiH – Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, kao i šef srpskog entiteta u BiH Milorad Dodik. Iz Rusije je stigao Dmitrij Rogozin, potpredsjednik ruske vlade, armenski general Jurij Hačaturov, kao i zamjenica glavnog tajnika NATO saveza – Rose Gottemoeller.

Kao izaslanik kancelarke Angele Merkel došao je bivši kancelar Gerhard Schröder, a kao predstavnik Bijele kuće došao je Hoyt Brian Yee, zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a.