Naslovnica POLITIKA Odlične vijesti iz Zagreba za Hrvate u BiH: Otvaraju se konzulati u...

Odlične vijesti iz Zagreba za Hrvate u BiH: Otvaraju se konzulati u Livnu i Vitezu

Podijeli objavu

Hrvatska će u narednih nekoliko mjeseci zamijeniti skoro polovicu svojih diplomata, a namjerava i otvoriti konzulate u Vitezu i Livnu, rekao je u utorak u Ivanecu hrvatski premijer Andrej Plenković.

On je kazao da je Hrvatska vlada odlučila otvoriti konzulate sukladno dogovoru i prioritetu za Hrvatsku, a to je Bosna i Hercegovina, te će se tako otvoriti konzulati i u Vitezu i u Livnu, prenosi Hina.

“Na taj način ćemo omogućiti našim državljanima konzularne usluge na način koji je bliži njihovim mjestima stanovanja”, rekao je Plenković.

Inače, Republika Hrvatska uz Veleposlanstvo u Sarajevo, u BiH je do sada imala tri Generalna konzulata u Mostaru, Banja Luci i Tuzli.

Otvorenjem još dva konzulata u sredinama u kojima su Hrvati većinski narod itekako će se smanjiti troškovi koji su se do sada stvarali prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje putovnica, odnosno ostvarivanja prava glasa u XI. izbornoj jedinici.

Do sada su Hrvati iz Hercegbosanske županije morali dolaziti u Mostar, dok su Hrvati iz Središnje Bosne morali posjećivati Veleposlanstvo u Sarajevu kako bi podnosili zahtjeve za putne dokumente, odnosno glasovali na parlamentarnim izborima u Republici Hrvatskoj za listu iz tzv. Dijaspore.

IZVORBrotnjo.info
Podijeli objavu