Naslovnica POLITIKA Hashim Thaçi: Nakon izmjene Ustava, Hrvati će dobiti jednoga zastupnika u parlamentu...

Hashim Thaçi: Nakon izmjene Ustava, Hrvati će dobiti jednoga zastupnika u parlamentu Kosova

Podijeli objavu

U razgovoru za Večernji list, predsjednik Kosova Hashim Thaçi za Večernji List je izjavio kako je Hrvatska je mnogo više od prijateljske zemlje.

„Ona je strateški partner. Dijelimo zajedničku prošlost, ali i težnje o budućnosti u istoj obitelji, u NATO-u i EU. Posjet Hrvatskoj bio je u duhu potvrđivanja ovog prijateljstva i povijesne suradnje. S predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem razgovarali smo o učvršćivanju naše suradnje, posebno na području gospodarstva. Nisu nedostajale ni riječi duboke i iskrene zahvalnosti koju osjećamo prema Hrvatskoj i njezinoj predsjednici Grabar-Kitarović jer podržavaju Kosovo, kako u bilateralnim odnosima tako i na međunarodnim forumima.

Na svim sastancima govorili smo o ideji da se otvori Privredna komora Hrvatske na Kosovu ili o tome da radnici s Kosova dođu na sezonski rad u Hrvatsku. Suradnju možemo učvrstiti na mnogo načina. Kosovo nije jedino tržište. Hrvatska putem Kosova može imati pristup i tržištu u Albaniji i Makedoniji, kao i dalje u regiji. Razmotrili smo i mogućnost suradnje na području IT sektora, turizma, agrokulture i na mnogim drugim područjima.

Hrvatskoj maniji na Kosovu zastupnik u paramentu

Čim sam preuzeo dužnost predsjednika Republike Kosovo, prvi posjet koji sam realizirao bio je odlazak hrvatskoj zajednici u Janjevu. Među prvim inicijativama koje sam poduzeo bila je izborna reforma koja obuhvaća i ustavne amandmane i priznanje hrvatske i crnogorske zajednice, a time im je zajamčeno po jedno mjesto u Skupštini Kosova. Novi parlament koji će se stvoriti nakon izbora tretirat će i to pitanje. Na Kosovu postoji konsenzus o uključivanju hrvatske zajednice u ustav Kosova. To će se ubrzo dogoditi.