Naslovnica DRUŠTVO Zbog devetogodišnjeg sustava obrazovanja srednjim školama prijeti kolaps!

Zbog devetogodišnjeg sustava obrazovanja srednjim školama prijeti kolaps!

Podijeli objavu

Zbog krajnje neorganiziranog uvođenja devetogodišnjeg sustava obrazovanja, a što je bilo rezultat pritiska međunarodnih mešetara, koje je pri tome dalo loše rezultate, predstojeće školske godine srednje škole u Hercegovačko-neretvanskoj županiji imat će jako velike probleme.

To se odnosi na škole u kojima se nastava odvija po hrvatskom nastavnom planu i programu. Problem je nastao zbog toga što je prije osam godina uveden sustav devetogodišnjeg obrazovanja te su zajedno upisani posljednji razredi po osmogodišnjem i devetogodišnjem programu.

Prošle godine završeni osnovnoškolci po osmogodišnjem programu upisali su prve razrede srednjih škola, dok se ove godine osmi razredi upisuju tek u deveti razred, a ne prvi srednje.

Tek za tri škole

Procjene zbog toga pokazuju kako će se u srednje škole od jeseni upisati tek nešto više od trećine potrebnog broja djece u odnosu na prijašnje godine. 
Prema tim informacijama, samo u Mostaru, u kojemu otpada polovina upisane djece u osnovne, ali i srednje škole, u školsku 2017./2018. godinu upisat će se oko 200 djece…

IZVORVecernji.ba
Podijeli objavu