Naslovnica POLITIKA Mogli izgraditi autocestu oko cijele BiH: Gdje je završilo 8 milijardi maraka...

Mogli izgraditi autocestu oko cijele BiH: Gdje je završilo 8 milijardi maraka trošarina koje su prikupljene u proteklih 10 godina?

Podijeli objavu

BiH je u proteklih deset godina uspjela prikupiti skoro 8 milijardi KM na osnovu postojećih trošarina na gorivo i sredstava za cestarinu.

Državni parlamentarci upozoravaju kako su ovim sredstvima, za koja se ne zna kako su uopće potrošena, vlasti mogle “opasati” zemlju cestama i autocestama.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Zaim Bavković tražio je od Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH da mu dostavi informacije o prikupljenim sredstvima od postojećih trošarina na gorivo i prikupljenim sredstvima za cestarin.

Iz UNO su odgovorili da je u razdoblju od 2006. do 2016. godine od postojećih trošarina na naftu i naftne derivate prikupljeno ukupno 4.828.733.578,70 KM. U istom razdoblju ukupno prikupljena sredstva za cestarine iznosila su 2.951.979.419,53 KM.

Backović za Klix.ba kaže kako je riječ o enormnim sredstvima koja iznose skoro 8 milijardi KM. Kako kaže, ovo nisu potpune informacije s obzirom na to da još uvijek nije dobio određene podatke.

“Nisam dobio informacije koje se odnose na registraciju automobila, odnosno dijela koji se u tom slučaju izdvaja za autoceste. U iznos od skoro 8 milijardi KM nisu uračunata izdvajanja iz proračuna na svim razinama: sve općine, sve županije i oba entiteta. Nisam dobio ni podatke u vezi s kreditnim zaduženjima. Na kraju će ispasti da smo mi mogli opasati BiH autocestama jer je toliko novca sakupljeno”, kazao je Backović.

On smatra da bh. vlasti vrlo dobro znaju gdje je potrošen prikupljeni novac, ali da se te informacije kriju od javnosti. Ističe da je isposlovao da se u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH osnuje istražno povjerenstvo koja će ispitati stanje u Izvozno-kreditnoj agenciji BiH iz koje su nestale stotine milijuna KM, kao i utrošak sredstva namjenski prikupljenih za cestogradnju.

“Mi imamo i mnogo više sredstva za izgradnju cesta i autocesta nego što nam treba. Najava novog vraćanja seta zakona o akcizama u parlamentarnu proceduru nema nikakve veze s cestogradnjom. Ta sredstva su im potrebna da bi se kroz njih išlo na PDV, odnosno na popunjavanje proračunskih rupa, naročito u RS-u”, kazao je Backović.


Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Maja Gasal-Vražalica kaže da iznos koji prelazi 7 milijardi KM govori da je i od postojećih trošarina bilo moguće graditi prometnu infrastrukturu.

“Mi vidimo da nemamo nijednog dodatnog izgrađenog metra autoceste, a ne znamo ni gdje je utrošeno više od 7 milijardi KM. Ova informacija ne ulijeva povjerenje da će se od dodatnog povećanja trošarina na naftu i naftne derivate zaista graditi prometna infrastruktura u BiH, prije da će se krpiti proračunske rupe na različitim razinama”, rekla je Gasal-Vražalica.

Ona dodaje da se vlasti, a osobito izvršna vlast, nisu potrudile da izađu pred zakonodavca i građane te objasne gdje su utrošena sredstva od dosad prikupljenih trošarina, kao ni šta će novo povećanje trošarina značiti za pojedine dijelove BiH.

“Vijeće ministara BiH, kao i pojedini lideri vladajuće koalicije, pregovaraju i razgovaraju s predstavnicima Izasnatva EU u BiH, kao i Međunarodnog monetarnog fonda te se nadaju da će zastupnici bez razmišljanja dići svoju ruku i tako pokloniti svoje povjerenje predlagaču

Izmjene i dopune zakona o trošarinama koji je prekršio sve moguće procedure i Poslovnik o radu Parlamenarne skupštine BiH, pokušavajući četiri puta uzastupno vraćati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o trošarinama u parlamentarnu proceduru”, rekla je Gasal-Vražalica.


Kako kaže, peti pokušaj vraćanja prijedloga u parlamentarnu proceduru vrijeđa zdrav razum dodajući da ovo nije jedini set zakona na koji se Vijeće ministara BiH obavezalo u Akcijskom planu Reformske agende.

“Ovaj peti pokušaj bi mogao izazvati i novo cijepanje Kluba SDA u Zastupničkom domu PSBiH, jer znamo da je jedan zastupnik bio suzdržan na glasovanju, dok drugi nije ni došao”, zaključila je Gasal-Vražalica.

 

IZVORBrotnjo.info
Podijeli objavu