Naslovnica POLITIKA Vlada FBiH o štetama u poljoprivredi: Izuzeti pogođene poljoprivrednike obveze dostavljanja dokaza...

Vlada FBiH o štetama u poljoprivredi: Izuzeti pogođene poljoprivrednike obveze dostavljanja dokaza o prodaji proizvoda u 2017. godini

Podijeli objavu

Vlada FBiH na svojoj 104. sjednici usvojila je informaciju o štetama u poljoprivredi prouzrokovanim snježnim padavinama, niskim temperaturama i mrazevima u Federaciji BiH.

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da izmijeni i dopuni Pravilnik o načinu i uvjetima ostvarivanja novčane podrške po modelu poticaja proizvodnji, u dijelu koji se odnosi na obavezu dostave dokaza o prodaji proizvoda u biljnoj proizvodnji. Izmjene i dopune trebaju omogućiti da budu oslobođeni dostavljanja dokaza o prodaji proizvoda u 2017. godini klijenti čija se proizvodnja nalazi na području općina i gradova na kojima je proglašeno stanje elementarne nepogode.

Današnji zaključci su doneseni nakon analize informacija Udruge poljodjelaca iz Zapadnohercegovačke županije, Seljačkog saveza FBiH i drugih o nastalim štetama, a koji su od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva tražili da, za područja koja su proglasila elementarnu nepogodu, bude suspendirana primjena odredbi Pravilnika o načinu i uvjetima ostvarivanja novčane potpore po modelu poticaja proizvodnji. Riječ je o odredbama koje se odnose na dostavu dokaza o prodaji proizvoda, što je jedan od uvjeta za ostvarivanje novčane potpore.

Ujedno, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva naglašava da općine, županije i Federacija BiH (civilna zaštita) mogu, u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, poduzeti potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti u vezi s proglašenjem prirodne nesreće, procjenom šteta i poduzeti mjere na saniranju nastalih šteta na poljoprivrednim gospodarstvima, priopćeno je iz Vlade FBiH.

IZVORBrotnjo.info
Podijeli objavu