Naslovnica POLITIKA Hrvati u BiH dobili još jednu političku stranku “Hrvatski blok BiH”

Hrvati u BiH dobili još jednu političku stranku “Hrvatski blok BiH”

Podijeli objavu

Zbog katastrofalnih rezultata u procesu povratka Hrvata na područje Republike Srpske i odnosa hrvatskih predstavnika u vlasti prema povratku i drugim važnim pitanjima, u Foči kod Doboja je održana osnivačka skupština Hrvatskog bloka BiH.

Ova nova politička platforma će se zalagati za jedinstvenu BiH bez entiteta, s četiri regije, sarajevskom, banjalučkom, mostarskom i tuzlanskom.

Malobrojni, uglavnom stariji povratnici u bosansku Posavinu decenijama čekaju obnovu i povratak mladih. “Sve sporo teče. Davno je bila priča da će biti obnova, a nikad to doći na red”, kaže Mara Bratić.

Prije rata na području današnjeg bh. entiteta RS živjelo je 220.000 Hrvata. Danas ih nema ni šest tisuća. Povratak se planski opstruira, smatraju u Hrvatskom bloku, novoj političkoj stranci.

“Nažalost, vjerojatno postoji dogovor s Dodikom da ovdje nema povratka. Hrvatski blok želi jedinstvenu BiH, da entitete pretvorimo u četiri regije”, istakao je Francisko Brdarić, predsjednik Hrvatskog bloka BiH.

Brojni bivši i sadašnji stanovnici posavskih naselja koji su prisustvovali skupu kažu kako nisu zaboravili zavičaj i da će, dok su živi, raditi na tome da se u ove krajeve vrate ljudi. Sami, bez političke podrške, ističu, ne mogu mnogo učiniti.

“Nemamo svojih zastupnika. Sve obećavaju – ništa ne ispunjavaju”, poručuje Bare Jurilj iz Austrije.

Hrvatski blok će nastupati zajednički sa svim političkim strankama opredijeljenim za Bosnu i Hercegovinu.

Pripreme za opće izbore već su počele.

IZVORPrvi.tv
Podijeli objavu