Naslovnica POLITIKA Lokalni izbori u Hrvatskoj: Evo tko će vladati dalmatinskim županijama te pograničnim...

Lokalni izbori u Hrvatskoj: Evo tko će vladati dalmatinskim županijama te pograničnim općinama i gradovima…

Podijeli objavu

Jučer je u Hrvatskoj održan prvi krug lokalnih izbora. Očekivano, najveći broj glasova u Zagrebu dobio je aktualni gradonačelnik Milan Bandić koji je osvojio 30,87%, dok je njegova protukandidatkinja u drugom krugu Anka Mrak Taritaš zadobila povjerenje 24,48% Zagrepčana.

HDZ je u Zagrebu doživio totalni potop. Kandidat Drago Prgomet osvojio je 5,60%, a od njega je više glasova imala i neovisna Bruna Esih s osvojenih 10,98%, koja je sinoć najavila širenje na cijelu Hrvatsku.

HDZ je na dobrom putu da u drugom krugu izbora dobije čak 12 županija, ali nakon drugog kruga. U prvom krugu „pale“ su Karlovačka, Ličko-senjska i Šibensko-kninska.

Posebno zanimljivo će biti u Dalmaciji, i to u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

U prvoj će se sučeliti HDZ-ov Blaženko Boba i MOST-ov Miro Bulj, dok će u drugoj, najjužnijoj županiji, dugogodišnji župan Nikola Dobroslavić imati protukandidata u svome imenjaku Grmoji iz MOST-a.

Kad je u pitanju grad Split neovisni Željko Kerum osvojio je 30,40%, a u drugom krugu sučelit će se s HDZ-ovi Androm Krstulovićem Oparom koji je osvojio 26,10% glasova.

MOST se opasno ljulja u Metkoviću, Pranić uvjerljiv u Vrgorcu

Izbori u Metkoviću donijeli su veliku promjenu u utvrdi MOST-a. Protukandidat dosadašnje gradonačelnica Metkovića iz Katarina Ujdur koja je osvojila 40,65% glasova bit će HDZ-ov Dalibor Milan koji je zadobio povjerenje 38,53% birača u gradu na Neretvi.

Nakon 4 godine vlasti MOST je izgubio većinu u Gradskom vijeću Metkovića. Tamo su podjednako mandata dobili MOST i HDZ po 7, lista HSS-a koju predvodi Jambo 2 te SDP 1 mandat.  HDZ i Jambo su već najavili postizbornu koaliciju, tako da su tu stvari jasne.

U Vrgorcu neće biti drugoga kruga, naime dosadašnji gradonačelnik Ante Pranić kandidat Nezavisne liste mladih ostvario je uvjerljivu pobjedu od 60,68% nad HDZ-ovom kandidatkinjom Nikolinom Andačić koja je osvojila 35,10% glasova. Većinu u Gradskom vijeću Vrgoraca najvjerojatnije će formirat Nezavisna lista mladih koja je osvojila 44,71% i SDP koji je osvojio 12,37%, dok će HDZ i dalje biti u oporbi s osvojenih 37,83% glasova.

U Imotskom će u drugi krug HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ivan Budalić koji je osvojio 49,83% glasova i Ivica Kukavica, kandidat grupe birača, s osvojenih 40,88% glasova. U Gradskom vijeću Imotskog većinu ima HDZ s osvojenih 50,68%, slijedi koalicija HSP i HSLS s osvojenih 33,60% te Mi za Im s osvojenih 15,70% glasova.

IZVORBrotnjo.info
Podijeli objavu