Naslovnica KULTURA FOTO Rođendan Brotnja proslavljen uz glazbu, pjesmu i ples

FOTO Rođendan Brotnja proslavljen uz glazbu, pjesmu i ples

Podijeli objavu

Članovi kulturno-umjetničkih društava s područja općine Čitluk, klapa i tamburaškog orkestra sinoć su svojim nastupima Brotnju čestitali rođendan.

Prva smotra kulturno-umjetničkih društava, grupa i pojedinaca „Brotnju za rođendan“ održana je sinoć u amfiteatru Herceg Etno sela Međugorje u okviru programa obilježavanja Dana općine Čitluk, a smotru povodom obilježavanja 711. obljetnice prvog sačuvanog pisanog spomena imena Brotnjo organizirao je Kulturno-informativni centar Čitluk.

Podršku čuvarima tradicije i kulturne baštine Brotnja u prigodnom govoru na početku smotre iskazao je fra Marinko Šakota, župnik župe Međugorje, koji je u šali kazao kako ne može pronaći svoje mjesto među pjevačima, ali je tu kako bi podržao smotru i pozvao sve da se raduju i uživaju, te je zaključio da je predivan osjećaj biti na smotri „Brotnju za rođendan“.

– Večeras smo ovdje htjeli na jednome mjestu okupiti  članove kulturno-umjetničkih društava, skupina i pojedince da prezentiraju svoja umijeća, kako bismo vidjeli da se u Brotnju brižno pazi na tradiciju i kulturnu baštinu. Vjerujem da ćemo svi večeras uživati u ovome događaju i uz želju da ova smotra postane tradicionalna večerašnju smotru kulturno-umjetničkih društava, skupina i pojedinaca „Brotnju za rođendan“ proglašavam otvorenom – poručio je prilikom svečanog otvaranja smotre načelnik općine Čitluk Marin Radišić.

Nakon otvaranje smotre uslijedili su nastupi članova: HKUD „Brotnjo“ – Čitluk, HKUD „Donji Ograđenici“ – D. Ograđenici, Ženske klape „Bura“ – župa Gradina, HKUD „Didak“ – župa Gradnići, Broćanskih bećara, HKUD „ Sv. Marko“ – Vionica, Ženske klape „Mir“ – Međugorje, Muške klape Herceg“ – Čitluk i Tamburaškog orkestara „Misericordia“ iz Šurmanaca uz kojeg je sinoć nastupila Anja Majstorović.

Svojim nastupima izvođači iz različitih krajeva Brotnja još su jednom na lijep način posvjedočili da se tradicija i kulturna baština u Brotnju čuvaju s posebnom ljubavlju, te su na svojim nastupima pokazali djelić umijeća zahvaljujući kojem su nagrađivani pljeskom i ovacijama diljem BiH i Hrvatske, ali i na brojnim nastupima u inozemstvu.

Njihov trud i ljubav uloženu u pripremu nastupa znala je prepoznati i publika okupljena u amfiteatru Herceg Etno sela Međugorje, a na kraju smotre, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk Predrag Smoljan predstavnicima svih društava, pjevačkih skupina i tamburaškog orkestra uručio je prigodne zahvalnice.