Naslovnica POLITIKA Lokalni izbori u Hrvatskoj: Najzanimljivija je borba za jug Hrvatske, od Splita...

Lokalni izbori u Hrvatskoj: Najzanimljivija je borba za jug Hrvatske, od Splita do Dubrovnika

Prvo odmjeravanje snaga HDZ-a i MOST-a nakon što je pukla koalicija na državnoj razini

Podijeli objavu

Jutros u 7 sati otvorena su birališta, njih više od 6.600. za lokalne izbore u Hrvatskoj. Pravo glasa ima oko 3.720.000 građana.

Među više od 47.500 kandidata bira se 20 župana, 127 gradonačelnika i gradonačelnika za Grad Zagreb te 428 općinskih načelnika. Svi se ti kandidati natječu za devet i pol tisuća pozicija. Izbore prati više od 12.000 promatrača. Birališta će biti otvorena do 19 sati.

Na lokalnim se izborima na četiri godine biraju članovi općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština i zagrebačke Gradske skupštine, kao i općinski načelnici, gradonačelnici i župani i njihovi zamjenici. U nekim jedinicama biraju se i zamjenici načelnika, gradonačelnika i župana iz redova pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda hrvatskog naroda. Za oko 9500 mjesta natječe se 47.601 kandidat.

Na lokalnim se izborima ne može glasovati izvan mjesta prebivališta, ne može se koristiti preferencijski glas i ne glasuje se u inozemstvu. Pravo biranja imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina s prebivalištem na području jedinice za čija se tijela izbori provode. Među onima koji mogu birati i biti birani u predstavnička tijela prvi je put i 25 državljana drugih država članica EU-a.

Uz predstavnička tijela, čiji broj članova ovisi o broju stanovnika i kreće se od 7 do 51, u nedjelju se bira 20 župana s 51 zamjenikom. Zagreb, koji ima status grada županije, bira gradonačelnika i dva njegova zamjenika, izravno se bira još 127 gradonačelnika sa 193 zamjenika te 428 općinskih načelnika s 440 zamjenika. Zamjenici župana iz redova nacionalnih manjina biraju se u 11 županija, zamjenici gradonačelnika u 16 gradova, a zamjenici općinskih načelnika u 35 općina.

Ostaje li HDZ-u jug Hrvatske ili ga preuzima MOST?

Svima je poznat sukob koji je eskalirao između donedavnih koalicijskih partnera HDZ-a i Mosta. On bi se mogao najviše vidjeti na samom jugu Hrvatske, od Splita do Dubrovnika. Blaženko Boban, koji je nakon ekspresne ostavke Zlatka Ževrnje postao kandidatom za župana Splitsko-dalmatinske županije sučelit će se s Mirom Buljem. Prema svemu sudeći, borba će biti neizvjesna do samoga kraja.

Andro Krstulović Opara, kandidat HDZ-a ima vrlo ozbiljnoga protukandidata za gradonačelnika Splita, i to povratnika u politiku osebujnog Željka Keruma koji je prvi put u fotelju prvog čovjeka dalmatinske metropole sjeo prije 8 godina.

No velika borba se vodi na ostatku SDŽ, poglavito u Sinju, Omišu, Makarskoj i Vrgorcu.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji sukob HDZ-a i MOST-a osjeća se u zraku. Nikola Dobroslavić ima opasnu konkurenciju u imenjaku Grmoji, koji želi preuzeti upravljanje Dubrovačko-neretvanskom županijom.

Tko će nakon izbora vladati Pločama, Opuzenom, Metkovićem, Dubrovnikom donekle će biti jasno večeras nakon 19 sati kad se zatvaraju birališta u prvom krugu. Drugi krug lokalnih izbora održat će se 4. lipnja.