Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Čaj od kadulje ili gospine trave pomaže protiv znojenja

  Čaj od kadulje ili gospine trave pomaže protiv znojenja

  Podijeli objavu

  Pojačano znojenje nastaje zbog jačeg rada žlijezda znojnica, a liječi se nanošenjem aluminijeva klorida u kremi. Izbjegavajte prženu i začinjenu hranu, a jedite više voća i povrća.

  Pojačano znojenje (hiperhidroza) pojačana je funkcija žlijezda znojnica, kaže dermatologinja dr. Suzana Levarda Mornar, piše 24sata.hr.

  – Javlja se kao generalizirani oblik ili kao lokalizirani oblik u vidu pojačanog ili prekomjernog znojenja pojedinih dijelova tijela (pazuh, dlanovi, tabani), što može izazvati i fizičke i psihičke tegobe – napominje dermatologinja Levarda Mornar.

  Objašnjava da je pojačano znojenje za toplijih godišnjih doba fiziološka hiperhidroza i štiti od pregrijavanja tijela. I pri pojačanom fizičkom naporu javlja se kao rezultat pojačanog mišićnog rada.

  U trudnoći, menopauzi te u PMS-u javlja se zbog hormonalnih promjena i nije znak bolesti. Javlja se i u stanjima emocionalnog stresa (strah, uzbuđenje, nemir), često kao lokalizirana hiperhidroza dlanova, ponekad i tabana i pazuha, pa i vlasišta.

  Pojačano znojenje može biti reakcija na unos alkohola, kofeina, nikotina, nekih kemijskih supstancija i lijekova, poput aspirina, kortikosteroida, penicilina i antidepresiva.

  – Lokalizirana hiperhidroza liječi se lokalnim nanošenjem na kožu dlanova, tabana i pazuha aluminijeva klorida u koncentraciji od 20 do 25 posto u vidu krema, noću, dva do tri puta tjedno – kaže Levarda Mornar.

  Kako izbjeći pojačano znojenje?

  Savjetuje nošenje pamučne odjeće, smanjenje unosa začinjene i pržene te hrane s aditivima i konzervansima. Izbjegavajte alkoholna i gazirana pića te smanjite unos kofeina. Pronađite vrijeme za opuštanje i smanjenje psihičke i fizičke napetosti. Koristan je i čaj od  kadulje ili gospine trave.

  – Najbolji su ‘ljetni odabir’ ugljikohidrati obogaćeni vlaknima poput voća i povrća. Lakoprobavljivi su i sadrže i minerale koje tijelo gubi znojenjem – kaže dipl. ing. nutricionizma Sandra Marić Bulat i dodaje da ljudi često misle kako će pijenjem hladne vode osvježiti tijelo i smanjiti znojenje, no pijenje hladne vode ustvari dodatno potiče znojenje tijekom vrućina.

  Ljeti bi trebalo prilagoditi temperaturu vode koju pijete trenutnoj temperaturi tijela pa je najbolji odabir mlaka voda koja ne potiče znojenje. Za osvježenje je dobra i voda s listićima svježe metvice i kriškama limete. Pripremljeni napitak možete čuvati u hladnjaku.

  Izbjegavajte sol i masnoće, a jedite voće i biljne sokove

  • Izbjegavajte prerađene ugljikohidrate  – šećere, slatkiše, kolače, bijeli kruh.
  • Jedite ugljikohidrate s većom količinom vlakana i hranjivih tvari – dakle sirove u voću ili povrću te integralnu tjesteninu i brašno.
  • Mlijeko neka bude sa što manje masnoće  – maksimalno 2,8 posto.
  • Smanjite unos soli. Preporučeni limit dnevnog unosa je 4 grama. Kao zamjenu za sol koristite prženi sezam.
  • Jedite hranu bogatu kalcijem – jogurt, svježi sir, plava riba, sezam, suhe smokve. Tijelo će biti zdravije i manje ćete se znojiti.
  • Posebno tijekom ljetnih mjeseci, izbjegavajte luk i češnjak jer daju znoju neugodan miris. Meso možete pirjati na naribanim jabukama.
  • Izbjegavajte margarin, veće količine maslaca, ulje suncokreta i kukuruza. Hranu kuhajte ili pripremajte na maslinovu ulju. Svakako izbjegavajte prženu hranu i grickalice.
  • Pijte biljne čajeve. Indijska biljka neem vrlo je učinkovita u reduciranju znoja. Od domaćih biljki dobra je kadulja, pa svakodnevno popijte čaj od kadulje, savjetuje nutricionistica Sandra Marić Bulat.

  IZVORBrotnjo.info
  Podijeli objavu