Naslovnica GOSPODARSTVO Predstavljen Geoportal HNŽ-a

  Predstavljen Geoportal HNŽ-a

  Podijeli objavu

  Jučer je u dvorani županijske Skupštine predstavljn Geoportal HNŽ i aktivnosti koje je potrebno poduzeti s ciljem uspostave i širenja njegova servisa.

  Ivan Lesko, ravnatelj Uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove, sa suradnicima,  predstavio je sadržaj i svrhu Geoportala, te planirane aktivnosti na povećanju obujma prostornih podataka koji će biti objavljeni, kao i broja njegovih korisnika.

  Uz ostalo, istaknuto je kako je Geoportal zatvorenog tipa i namijenjen  jedinicama lokalne samouprave, ministarstvima i institucijama na području HNŽ, a plan je proširiti ga kako na druge setove prostornih podataka, tako i na druge zainteresirane korisnike.

  Na predstavljanju Geoportala u ime dr. sc. Nevenka Hercega, predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije nazočan je bio Veselko Čerkez, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, te brojni predstavnici ministarstava i drugih tijela uprave HNŽ.

  Inače, Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove HNŽ pokrenula je Projekt izrade Geoportala HNŽ koji je osmišljen kao središnje mjesto pristupa prostornim podacima na području Županije, a zasad uključuje: podatke katastra, digitalni ortofoto (DOF),  topografsku kartu M 1:25000 (TK25), te podatke: adresnog registra,  o namjeni površina iz prostornih planova jedinica lokalne samouprave i plana gospodarenja poljoprivrednim zemljištem, potom kartu uporabne vrijednosti zemljišta, kao i pedološke podatke.

  Implementiranjem servisa u rad županijskih institucija olakšava se pristup informacijama, rad sa strankama, ubrzava i unaprjeđuje rad institucija, vodi prema uspostavi e-vlade, te ka osuvremenjivanju i poboljšanju stanja u funkcioniranju cijelog društva, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

  IZVORBrotnjo.info
  Podijeli objavu