Naslovnica DRUŠTVO Obilježena 25. obljetnica pogibije Ante Gašpara, obilježavanju nazočio i ministar Damir Krstičević

Obilježena 25. obljetnica pogibije Ante Gašpara, obilježavanju nazočio i ministar Damir Krstičević

Podijeli objavu

Svetom misom koju je u župnoj crkvi u Tepčićima predvodio don Ivan Turudić, župnik župe Ploče-Tepčići, te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća jučer je obilježena  25. obljetnica stradanja Ante Gašpara.

Poginulom hrvatskom vitezu, dužno poštovanje i zahvalu na misu zadušnicu došli su odati članovi njegove obitelji, Damir Krstičević, ministar obrane Republike Hrvatske, suborci iz 4. gardijske brigade i suborci s područja općine Čitluk, izaslanstvo općine Čitluk predvođeno načelnikom Marinom Radišićem i predsjednikom OV Čitluk Predragom Smoljanom, predstavnici PS Čitluk, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja općine Čitluk i vrgoračkog kraja, te brojni drugi.

Don Ivan Turudić slavio je misu na 25. obljetnicu pogibije Ante Gašpara, te je u svojoj propovijedi braniteljima poručio da se ni na kakav načine ne može osporiti istina da su se hrvatski branitelji u Domovinskom ratu časno borili za svoju i slobodu svog naroda koja je dugo vremena bila priječena politikom, a kasnije i oružanom agresijom.

– Nemojte da vam bilo tko, bilo kakvom kaznom ili osudom, bilo kakvom prijetnjom, poljulja istinu o vama, istinu o nama: „Ja sam ispunio svoju dužnost, branio sam svoj život i život svojih bližnjih. Nisam zbog toga sudionik u „udruženom zločinačkom poduhvatu“. Stoga, nisam takozvani, nego sam to. Nisam takozvani Hrvat, nego sam Hrvat koji je želio svoj „tor“. Što u tome ima loše? Zašto to veliki mogu a ja kao mal’ ne mogu. Značili to da onaj najsiromašniji među nama ne smije zasnovati svoju obitelj. Tko mu to može zabraniti i s kojim pravom – poručio je don Ivan Turudić u dijelu svoje propovijedi i braniteljima poručio da budu ponosni na svoju ulogu u obrani slobode hrvatskog naroda.

Za sve učinjeno u Domovinskom ratu, hrvatski narod svojim braniteljima duguje neizmjernu zahvalnost, no često se na različite načine pokušava baciti ljaga na Domovinski rat i ulogu hrvatskih branitelja. Don Ivan Turudić kazao je da se na iste ili slične načine pokušavala baciti ljaga i na blaženog Alojzija Stepinca.

– Nema ljage. Sve treba staviti na stol, neka se vidi da u Domovinskom ratu nema ljage. Mogu lagati. Mogu tražiti krivotvorene dokumente kao i Stepincu, traže ih od 1945. godine pa nadalje. Nema ljage, ako ima ljage, onda taj pojedinac ima svoje ime i prezime, i nije našeg roda, nego našeg izroda. Ako se kaje onda mu treba oprosti. Nema ljepše stvari, nemojte misliti da će ovo stati tek tako. Sve će izaći na vidjelo. Koliko je prošlo od smrti kardinala Stepinca? Još traje borba, ali kad članovi komisije kažu: „Sve dokumente na stol, nema ljage“, a otvoreni za dijalog. Zar to nije predivno? Strpljivo. Polako. Istina tiho kao Neretva od svog izvora dere brda i pravi sebi kanjon, a onda svi je mogu vidjeti. Tako je i sa istinom. Živite dostojanstveno onoga što jeste – zaključio je don Ivan Turudić.

Nakon mise zadušnice koja je slavljena za pokojnog Antu Gašpara i sve ostale hrvatske branitelje koji su svojom krvlju dali zalog za slobodu hrvatskog naroda, sudionici obilježavanja 25. obljetnice pogibije Ante Gašrpara posjetili su mjesto Gašparove pogibije, nekadašnju crtu bojišnice na kojoj su svojim ponovnim okupljanjem suborci iz Domovinskog rata iskazali počast poginulim hrvatskim vitezovima i obnovili uspomena na poginule suborce.

U sklopu obilježavanja 25. obljetnice pogibije hrvatskog viteza Ante Gašpara posjećena su i spomen obilježja podignuta poginulim Ivici Paratu, Neni Vučici i Vladi Gotovcu, trojici članova 4. gardijske brigade koji su poginuli na području općine Čitluk.

Podijeli objavu