Naslovnica KULTURA U Zagrebu predstavljeno književno stvaralaštvo Anite Martinac i fra Miljenka Stojića

U Zagrebu predstavljeno književno stvaralaštvo Anite Martinac i fra Miljenka Stojića

Podijeli objavu

U prostorijama Matice hrvatske u Zagrebu u utorak 25. travnja predstavljeno je književno stvaralaštvo dvaju hercegovačkih autora Anite Martinac i fra Miljenka Stojića.

Okupljene su na početku večeri prigodnim riječima pozdravili predsjednik ogranka Matice hrvatske iz Čitluka Andrija Stojić kao i potpredsjednik Matice hrvatske Damir Barabarić.

O knjigama Anite Martinac, točnije njezina dva romana pod nazivom „Medaljon“ i „Posljednji“, govorio je Damir Pešorda, a na razgranatu spisateljsku kao i duhovničku djelatnost franjevca Miljenka Stojića – s knjigama naziva „Podno križa“ i „Stopu po stopu“ – osvrnuo se zagrebački književnik i kritičar Hrvoje Hitrec. Premda samo na izgled različiti u svom opusu – s obzirom na godišta i radno okruženje u kojem djeluju (pravnica i svećenik) – vrijedi naglasiti kako su oba autora izrazito predana svom radu kao i rodnom zavičaju te su uz ostale aktivnosti članovi Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, navodi se u priopćenju Ogranka Matice hrvatske Čitluk.

Čitanjem odabranih ulomaka iz svojih djela autori su se dodatno približili zagrebačkoj publici koja je pokazala značajan interes za književnost koja proizlazi iz prostora hrvatskog narodnog korpusa u BiH, posebice Hercegovine kao povijesnog okruženja u kojem je još traje borba za jednakopravnost i slobodu Hrvata.

Ovo predstavljanje proteklo je uz glazbenu pratnju na glasoviru mladog franjevca Luke Ćorića. Nakon prvog dijela događaja okupljeni su uz kapljicu domaćih hercegovačkih sorti vina mogli pogledati i izložbu likovnih radova čitlučkih – broćanskih akademskih umjetnika koja je za ovu prigodu vrijednošću lokalnih i univerzalnih motiva posebno pridodana.

Predstavljanje je vodila Ana Lesić, urednica Laudato televizije iz Zagreba.