Naslovnica POLITIKA Država sa 622 tisuće stanovnika u najjačem vojnom savezu na svijetu: Parlament...

Država sa 622 tisuće stanovnika u najjačem vojnom savezu na svijetu: Parlament Crne Gore izglasao ulazak u NATO!

Podijeli objavu

Skupština Crne Gore jednoglasno je danas, sa 46 glasova, usvojila Prijedlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, kojim se osiguravaju uvjeti za pristupanje Crne Gore NATO savezu.

Osim vladajuće koalicije, učlanjenje Crne Gore u NATO podržali su i zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP), koji su jedini, od oporbenih stranaka, nazočili sjednici parlamenta na Cetinju.

Paralelno sa održavanjem sjednice parlamenta, oporbeni prosrpski Demokratski front (DF) je organizirao prosvjed zbog odluke da se, mimo referenduma, donese odluka o članstvu Crne Gore u NATO-u. Poručili su i da neće priznati odluku parlamenta.

Obrazlažući Prijedlog zakona, premijer Duško Marković rekao je kako Skupština Crne Gore danas ima povijesnu privilegiju da donese odluku koja će se pamtiti dok bude Crne Gore i Crnogoraca.

“Ovakva odluka se nigdje osim na Cetinju nije mogla donijeti”, rekao je Marković.

On je naglasio kako se današnji dan u najsvjetliju povijest Crne Gore, “rame uz rame sa 1. srpnjem 1878. kad se na Berlinskom kongresu raspravljalo o potvrdi nezavisnosti Crne Gore”.

“Ovo je prilika da se poklonimo sjenama svih crnogorskih heroja koji su se ugradili u temelje naše države. Članstvo u NATO je dugoročna garancija suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje”, poručio je Marković.

NATO i EU garant mira i stabilnosti

Prvi čovjek Vlade je rekao da je ovo najbolja odluka za Crnu Goru i njezine građane, navodeći da su prednosti članstva mnogo puta do sada obrazlagani.

“NATO i EU su bili i ostali jamac mira i stabilnosti, glavna osnova za ekonomski i društveni prosperitet”, objasnio je Marković.

Članstvo u NATO će, kako je rekao, biti jamac sigurnosti države i građana. To je, smatra on, vjetar u leđa provođenju reformi na putu na Europsku uniju.

Osim toga, kako je napomenuo, jamac je privlačenju stranih investicija.

“Sudjelovanje u strukturama NATO ojačat će kapacitete našeg obrambenog i sigurnosnog sustava. Naša Vojska je sudjelovanjem u misijama stekla ugled profesionalnih i spremnih snaga”, rekao je Marković.

Crnogorski premijer zato smatra da NATO nema alternativu, navodeći kako je uvjeren da se proces NATO i EU integracija ne modu odvajati, što potvrđuju iskustva prethodnih država članica.

“Crna Gora u NATO-u predstavlja zamah u procesu učlanjenja naše zemlje u EU”, istakao je Marković, navodeći kako ulazak u NATO znači i veliku odgovornost.

Marković se prisjetio žrtava bombardiranja 1999.

On je uvjeren da će članstvo u NATO-u doprinijeti stabilizaciji prilika u regiji. Marković je rekao da su “euroatlantski procesi ključ za trajnu transformaciju regije iz bureta baruta u dio demokratske Europe i oazu mira”.

Marković je imao i poruku za protivnike NATO-a: “Nemam iluziju da ću s ovih nekoliko rečenica promijeniti vaš stav, niti mi je to namjera. Osjećam obvezu da kao predsjednik Vlade koji predlaže zakon kažem sljedeće – Članstvom u NATO Crna Gora za svakog građanina osigurava veliku i jednaku mogućnost da svoj život učini sigurnijim i kvalitetnijim”.

„S osjećanjem duboke tuge i žaljenja, podsjećam i na tragičan događaj od prije 18 godina, kada je u Murini poginulo šestoro naših ljudi tijekom NATO bombardiranja” – kazao je crnogorski premijer.

“S pijetetom izgovaram danas njihova imena: Miroslav Knežević, Olivera Maksimović, Julija Brudar, Vukić Vuletić, Manojlo Komatina, Milka Kočanović. Nećemo zaboraviti te nevine žrtve! Nećemo također zaboraviti ni da je Crna Gora tada, mimo svoje volje, bila uvučena u tragičan sukob Srbije s NATO snagama, niti da je samo zahvaljujući izvanrednim diplomatskim naporima tadašnjeg rukovodstva naša država izbjegla nesagledive posljedice”, rekao je Marković.

IZVORBrotnjo.info
Podijeli objavu