Naslovnica POLITIKA Hrvati u proceduru stavili promjene Izbornoga zakon: Donosimo cijeloviti prijedlog

Hrvati u proceduru stavili promjene Izbornoga zakon: Donosimo cijeloviti prijedlog

Podijeli objavu

Danas su izaslanici stranaka Hrvatskog narodnog sabora u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH u parlamentarnu proceduru uputili prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Kao što je već bilo najavljeno, sukladno zaključku Predsjedništva HNS, a u cilju realiziranja prioriteta iz Deklaracije usvojene na VI zsjedanju HNS, predloženim zakonom predviđa se  izmjena načina izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH, te izmjena koja se odnosi na izbor u klubove u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, piše Dnevnik.ba.

„Ovim pedloženim izmjenama Izbornog zakona želi se u cjelosti ispoštovati odluka Ustavnog suda BiH U-23/14 od 1. prosinca 2016. godine. Također, dio predloženih izmjena se odnosi i na način izbora vijećnika u Gradsko vijeće Grada Mostara na način kojim se u cjelosti usuglašava predviđeni postupak s odlukom Ustavnog suda BiH U-9/09 od 26. studenog 2010 godine“, priopćeno je iz HNS-a.

U priopćenju se dodaje kako HNS podsjeća kako su čelnici političkih stranaka u BiH u više navrata javno iskazali spremnost, te potpisali deklaracije o tomu da će podržati izmjene Izbornog zakona na način koji će spriječiti nametanje ishoda izbornih rezultata bilo kojem od konstitutivnih naroda.

Prema prijedlogu HNS-a općina Čitluk bi se nalazila u području B koje obuhvaća općine s hrvatskom većinom u BiH

„Predložene izmjene Izbornog zakona BiH pružaju priliku ostvariti temeljna načela na koje podsjeća Ustavni sud, a to je, da se prema općem načelu demokracije pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru onih koje predstavlja i čije interese zastupa. Dio predloženih izmjena je neophodno usvojiti kako bi se osigurali uvjeti za održavanje općih izbora 2018. godine“, priopćeno je iz HNS-a.

 

Prijedlog Zakona o Izmjenama i Dopunama Izbornog Zakona BiH by Anonymous ACyqQi3MRR on Scribd