Naslovnica POLITIKA Prekinuta sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH: Klub Hrvata ne odustaje od popravljanja...

Prekinuta sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH: Klub Hrvata ne odustaje od popravljanja novog zakona o MIO

Podijeli objavu

Nakon što se Vlada F BiH nije očitovala o predloženim amandmanima na Zakon o MIO, sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH prekinuta

Federacija BiH ipak nije dobila novi Zakon o mirovinsko-invalidskom osiguranju. Nakon što ga je u srijedu usvojio Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH u četvrtak ga je trebao potvrditi i Dom naroda. Iako su o njemu raspravljali izaslanici ovog Doma do izjašnjenja nije došlo jer se Vlada Federacije BiH nije očitovala o predloženim amandanima Kluba Hrvata na Zakon.

Prvi se odnosio na povećanje boda za obračun mirovina, a drugi na zajamčenu mirovinu i ispravljanje nepravde po kojoj, prema predloženom Zakonu,  istu mirovinu  bi imali oni koji su radili 15, 20 ili 40 godina, a ostvarili bi je pod jednakim uvjetima, s navršenih 65 godina života.

Budući da je na sjednicu Doma naroda došlo je tek par ministara, a u dijelu sjednice na kojem se raspravljalo o Zakonu MIO bio je samo predlagatelj ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, Vlada se nije mogla očitovati o predloženim amandmanima. „Po Poslovniku nema uvjeta za izjašnjenje o Zakonu jer jedan ministar ne može preuzeti ulogu Vlade Federacije BiH“, kazala je Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH prije nego što je Klub Bošnjaka tražio stanku tijekom koje Vlada nije Domu naroda uputila izjašnjenje na predložene amandmane.  Kako se to nije dogodilo, sjednica je prekinuta, a njezin je nastavak zakazan za 09. svibnja.

Izaslanici Kluba Hrvata i ovom su prigodom ponovili svoj stav o potrebi donošenja pravednih zakonskih rješenja te otklanjanja bilo kojih oblika diskriminacije. Upravo je na tom tragu bio amandman Kluba Hrvata o povećanju koeficijenta za obračun mirovina s 13,6 na 14,3 kojim bi se otklonila diskriminacija budućih u odnosu na sadašnje umirovljenike. Nepravedbom je ocijenjena i činjenica da bi istu mirovinu imali umirovljenici s 15  i 40 godina staža.