Naslovnica GOSPODARSTVO Struja poskupljuje za 20 posto?

  Struja poskupljuje za 20 posto?

  Podijeli objavu

  Uprava „Elektroprivrede BiH“ zbog gubitaka u prvom kvartalu ove godine, koji iznose 18 milijuna maraka, planira povećati cijenu struje za kućanstva u Federaciji i do 20 posto, doznaje se iz izvora bliskih Federalnoj vladi.

  Upravo su Vladi FBiH prije nekoliko dana dostavljeni podaci o poslovanju EPBiH za prva tri mjeseca, piše Avaz.ba.

  Održan sastanak

  Uprava EPBiH već je razmotrila ozbiljnu analizu kako će pristupiti ovom planu, a sve radi stabilizacije poslovanja. O toj temi prije nekoliko dana održan je i sastanak u EPBiH, a već danima se analizira trenutno stanje radi povećanja cijena.

  U pripremi je inicijativa da prijedlog za izmjenu tarife što prije bude upućen na suglasnost Nadzornom odboru EPBiH, a nakon toga i FERK-u.

  Zbog loše pripremljenosti za zimsko razdoblje, koji je pratio manjak isporuke ugljena rudnika hidroelektranama, loše hidroakumulacijske sezone, ali i enormne potrošnje struje kućanstava tijekom žestokih minusa, „Elektroprivreda BiH“ bila je primorana kupovati struju na burzi po cijenama mnogo višim od onih po kojima ju je proizvodila i prodavala.

  Tako je „Elektroprivreda BiH“ struju proizvodila i prodavala po 42,60 eura po megavat-satu, a na butzi kupovala i po 115,29 eura po megavat-satu u sijwčnju, a u veljači i po 125,52 eura. Samo u siječnju kupljeno je struje za 36,9 milijuna KM, a u veljači za 28,2 milijuna KM, zbog čega je EPBiH pretrpjela ozbiljne gubitke.

  Cijena struje po kojoj EPBiH trenutno prodaje struju kućanstvima iznosi 32 eura po megavat-satu, s tim da je intencija da se ona sada poveća i do 39 eura. Na tržištu je prodaju po 44 eura i tu neće biti promjena.

  Vlastite rezerve

  Za sada nema pojašnjenja iz EPBiH zašto gubitke ne pokrivaju iz vlastitih rezervi, što je jedan od prijedloga, zatim smanjenjem broja uposlenih, umanjenjem visokih plaća, visokih troškova reprezentacije, voznog parka, nego su se odlučili na novi udar na džepove građana.

  IZVORBrotnjo.info
  Podijeli objavu