Naslovnica POLITIKA Grubeša i Šprlje u Zagrebu o odnosima BiH i Hrvatske

Grubeša i Šprlje u Zagrebu o odnosima BiH i Hrvatske

Podijeli objavu
Foto: pravosudje.gov.hr

Ministar pravde BiH Josip Grubeša sastao se jučer u Zagrebu s ministrom pravosuđa Republike Hrvatske Antom Šprljom, u cilju ostvarenja što efikasnije suradnje na euroatlanskom putu BiH kada je u pitanju unaprjeđenje zatvorskog sustava ove zemlje i njegovo usklađivanje sa strogim međunarodnim standardima.

Tema sastanka je bila razmjena iskustava i dobre prakse sa Republikom Hrvatskom kao zemljom članicom Europske unije, čiji je sustav kaznenih sankcija u potpunosti usklađen sa europskim standardima, a što predstoji BiH na njenom putu.

Naglašavajući maksimalno zalaganje za nadilaženje svih pravnih problema a kojima se projekt susreo tijekom 2016. godine te važnost činjenice da je „unatoč brojnim preprekama izgradnja Državnog zatvora u završnoj fazi“, ministar Grubeša je naglasio značaj stvaranja svih potrebnih preduvjeta za efikasan početak rada ove visoko sigurnosne zatvorske ustanove.

– Republika Hrvatska ima izgrađene suvremene zatvorske ustanove, a izvjesno  je kako su se tijekom njihove gradnje i funkcioniranja suočavali sa različitim problemima. Važna su nam sva rješenja i iskustva koja su spremni s nama podijeliti, kako bi i Bosna i Hercegovina u sljedećem razdoblju mogla adekvatno odgovoriti na sve izazove i u što kraćem vremenu postići maksimalno učinkovit zatvorski sustav ali i po europskoj mjeri – kazao je.

Ministar Grubeša se zahvalio domaćinima za izuzetnu susretljivost i naglasio da će suradnja dva ministarstva u sljedećem razdoblju biti intenzivirana i osnažena aktivnostima koje su jasno utvrđene tijekom jučerašnje posjete, priopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.