Naslovnica GOSPODARSTVO Sport Klub bit će dostupan svima ili zabranjen kod svih operatera!

  Sport Klub bit će dostupan svima ili zabranjen kod svih operatera!

  Podijeli objavu

  Konkurencijsko vijeće i Regulacijska agencija za komunikacije imaju isto stajalište, no koriste se brojne rupe u propisima

  Generalni direktor Regulacijske agencije za komunikacije (RAK) razgovarao je jučer u Mostaru s predstavnicima telekom operatera HT Mostar i drugim nositeljima dozvola za pružanje usluga, pri čemu se otvorila rasprava o nezakonitom pokušaju stvaranja monopola na tržištu BiH s emitiranjem kanala Sport Kluba u BiH koji u BiH trenutačno jedino reemitira Telemach. Savjetnik direktora za nepokretnu mrežu HT Mostar Zdenko Rozić istaknuo je kako su problemi nastali nepoštivanjem zakona i propisa Agencije.

  Problem nezakonitosti pružanja audiovizualnih medijskih usluga na tržištu, prvenstveno se ogleda u zlouporabi vladajućeg položaja pri distribuciji sportskih kanala.

  Zabrana konkurenciji

  Upozoreno je na konkretan primjer kršenja Zakona o konkurenciji i nepoštivanja odluka Konkurencijskog vijeća BiH od vlasnika Sport Klub TV kanala. Bez obzira na to što je Konkurencijsko vijeće konstatiralo kršenje Zakona o konkurenciji  te svojim odlukama iz 2013. i 2015. godine kaznilo Sport Klub i povezana društva te naložilo da se svim zainteresiranim operaterima ponude uvjeti koje imaju operatori Telemach i Total TV, još uvijek krajnji korisnici konkurencijskih operatera nemaju mogućnost praćenja atraktivnih sportskih sadržaja.

  Platili 250.000 KM kazne

  Od RAK-a su iz HT-a Mostar zatražili da naloži prekid distribucije TV kanala Sport Klub do konačnog reguliranja stanja, odnosno provedbe odluke RAK-a BiH koji je naložio da se drugim operaterima omogući emitiranje ovih kanala.

  No, unatoč kazni od 250.000 KM, to se nije dogodilo.

  „Time bi se omogućilo da svi zainteresirani kabelski i IPTV operateri mogu imati sadržaje po tržišnim, jednakim i nediskriminativnim uvjetima te ih mogu ponuditi svojim krajnjim korisnicima“, objasnio je Rozić.

  Najavljeno je i pokretanje tužbi za naknadu štete, ali i očekivanje da će Sport Klub biti dostupan i u drugim TV paketima.

  IZVORVečernji list BiH
  Podijeli objavu