Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Povratak zime: Stiže nestabilno i neprimjereno hladno vrijeme uz obilnije oborine!

  Povratak zime: Stiže nestabilno i neprimjereno hladno vrijeme uz obilnije oborine!

  Podijeli objavu

  Proteklih dana, može se slobodno reći tjedana, mnoga područja jugoistoka Europe mogla su uživati u lijepom proljetnom ozračju.

  Bilo je dana s neprimjerenom toplinom, ali ukoliko se vratimo u prošlost, znalo je biti znatno toplije u odnosu na ovo sada što smo imali. Tako je 1952. godine u mnogim područjima Balkana bilo zaista neprimjereno toplo. Ponegdje su se temperature podigle na 30°C, neka područja su mjerila i preko 30°C.

  Vrijeme će sljedećih desetak do petnaest dana više priličiti jesensko – zimskom, nego uobičajenom proljetnom ozračju kako i priliči za mjesec travanj.

  Petak i vikend će obilježiti promjenjivo vrijeme povremeno uz kišu pljuskove i grmljavinu.

  Nešto više sunčana sutra i tijekom subote na Jadranu i Hercegovini. U nedjelju posvuda jače pogoršanje vremena s kišom, pljuskovima i grmljavinama.

  Sljedeća tri dana svakako treba upozoriti na lokalnu mogućnost za pojavu grmljavinskog nevremena u regiji, a ovo bi bio uvod u ono što bi moglo stići sljedeći tjedan.

  Već od nedjelje temperatura će se sniziti. Međutim značajniji pad temperature uslijedio bi između ponedjeljka i sljedećeg petka, kada bi nad naše područje stigao neprimjereno hladan zrak s područja sjevera i sjeveroistoka Europe.

  Jutrošnje projekcije izlaznih prognostičkih modela, ukazuju na stvaranje ciklone između utorka i četvrtka nad prostorom Sredozemlja i jugoistoka Europe.

  Spomenuta ciklona bi povukla znatniju količinu neprimjereno hladna zraka nad našu regiju, zatim lokalno donijela obilnije oborine

  U ovakvim okolnostima svakako treba upozoriti na:

  • Lokalne grmljavinske nepogode.
  • Obilnije oborine (postoji mogućnost obilnijeg snijega u gorju i kiše ponegdje u nizinama regije).
  • Neprimjereno hladno vrijeme i pojavu mraza
   (Kopno Hrvatske, Bosna, Srbija, sjever Albanije i Crne Gore, Kosovo, Makedonija sjever i zapad Hercegovine brdska područja juga Hercegovine i zaleđe Dalmacije )
  • Obilniji snijeg u gorskim područjima (ponegdje se snježna granica može spustiti i do 500 nadmorske visine).

  Prostora za velike izmjene u prognozama ima jako malo. Međutim prostora da se barem malo ublaži zahlađenje i promjena vremena koja stiže ima još. Situacija s prognozama stalno se prati, ovo jest za upozorenje i shvatite ovo kao prvo preliminarno upozorenje. Korekcije istog su moguće sljedećih dana.

  Tko je spremio jesensku i zimsku odjeću, morati će je ponovo odjenuti.  Kome je sezona grijanja bila pri kraju, morati će produžiti sezonu grijanja, možda do početka svibnja.

  Nove prognoze i objave na facebook stranici „Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna“ očekujte sljedećih dana.

  Podijeli objavu