Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Ruska tvrđava iz prošlog stoljeća koja nigdje ne leti: Ovako izgleda helikopter...

  Ruska tvrđava iz prošlog stoljeća koja nigdje ne leti: Ovako izgleda helikopter Predsjedništva BiH

  Podijeli objavu
  Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

  Ispred helikopterskog hangara u vojarni Oružanih snaga BiH u Rajlovcu nepomično stoji predsjednički helikopter Mi-8T, obojan u boje bosanskohercegovačke zastave.

  Iako bi trebao služiti za prijevoz članova Predsjedništva BiH, visokih dužnosnika ili VIP gostiju, ovim helikopterom već četiri godine nije prevezen nitko od značajnih i poznatih osoba, piše Klix.ba.

  Elman Ćosić, glasnogovornik Brigade zračnih snaga i protivzračne obrane OSBiH, novinarima portala Klix.ba pokazao je unutrašnjost helikoptera. S kožnim sjedištima bež boje i drvenim stolovima, kabina ruskog Mi-8T izgleda baš kao predsjednička. Međutim, sve je zaštićeno prekrivačima i čini se, prema riječima vojnika, kako će se ovaj helikopter načekati novih gostiju i posade.

  Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

  “Prvobitna namjena helikoptera Mi-8T bila je prijevoz poznatih i značajnih dužnosnika BiH, kao i stranih gostiju. Međutim, helikopter je poslije prebačen za obuku i rješavanje ostalih zadataka u našoj brigadi”, kazao nam je Ćosić.

  Generalpukovnik Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog stožera OSBiH, pojasnio je kako proteklih godina nisu imali ni potrebe ni zahtjeva za korištenje VIP helikoptera.

  “On ima možda još sat vremena resursa i nadam se da ćemo ih moći obnoviti kada nestanu. Pored toga, moramo štedjeti. Gorivo koje dobijemo moramo čuvati za izvanredne misije gašenja požara i transporta, kao i za jačanje kapaciteta i sposobnosti pilota. Imamo mi zahtjeva za određene letove koji ne spadaju u VIP. Problem nije nerješiv, ali u ovom trenutku nije baš jednostavno  prevoziti dužnosnike ili predsjednike. Nije jeftino voziti se helikopterom”, kaže Jeleč.

  On dalje naglašava kako se resursi helikoptera moraju obnavljati, a OSBiH, kako kaže, već duže imaju problem s tim.

  “Pored devet helikoptera koji su operativni, sada smo u fazi raspisivanja natječaja za održavanje i remont još nekoliko helikoptera. Uglavnom su to helikopteri za potrebe civilnog stanovništva kao što su gašenje požara ili transport”, rekao nam je Jeleč.

  Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

  Mi-8T je transportni dvomotorni helikopter s osovinskom turbinom koji je proizvođen u bivšem Sovjetskom savezu, a danas ga proizvode u Rusiji. Prvi prototip ovog helikoptera s jednim motorom uzletio je 9. juna 1961. godine, a godinu dana kasnije je uzletio i drugi primjerak sa dva motora. Mi-8T danas se koristi u pedesetak država kao vojno i civilno sredstvo transporta.