Naslovnica POLITIKA Dok Čović mašta o ravnopravnosti i Europskoj uniji Genjac poručuje: Nikada nećemo...

Dok Čović mašta o ravnopravnosti i Europskoj uniji Genjac poručuje: Nikada nećemo prihvatiti da Hrvati biraju Hrvata

Podijeli objavu

Kolovoz ove godine je krajnji rok do kada bi u Parlamentu mogle da prođu izmjene Izbornog zakona BiH koje pripremi Interresorna parlamentarna radna grupa.

Potvrdio je za “Nezavisne”  Halid Genjac (SDA), član ove grupe, ističući kako bi sve nakon toga imalo malog izgleda za prohodnost budući da se ulazi u razdoblje izborne godine i novog rasta političkih tenzija.

Naime, od pitanja izmjena Izbornog zakona (IZ) BiH ovisit će budući politički odnosi i suradnje dvije najjače stranke u Federaciji – HDZ-a i SDA, pišu Nezavisne.com.

Genjac naglašava da je Interresorna radna grupa već počela sa analizom svih poglavlja Izbornog zakona, navodeći da je na stolu bezbroj pitanja.

“Moramo imati u vidu da se pri rješavanju tih pitanja provode i obvezujuće presude, kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva, presuda ‘Sejdić i Finci’ itd. Također, postoji i potreba rješavanja pitanja popune Kluba srpskih delegata u Parlamentu FBiH”, navodi Genjac.

Budući da HDZ u Interresornoj grupi daje tri člana (Borjana Krišto, Bariša Čolak i Josip Grubeša), Genjac naglašava kako od HDZ-a uskoro očekuju njihov prijedlog, ali da on još nije dostavljen.

“Nikada nećemo moći prihvatiti da isključivo Hrvati biraju Hrvata, itd. To nije smisao ni Daytona ni Ustava BiH, jer govori se o izboru dva člana Predsjedništva BiH. Naravno, Hrvatima kao najmalobrojnijem narodu treba osigurati neke mehanizme zaštite, no mi moramo imati ravnotežu između građanskog i nacionalnog”, zaključuje Genjac.

Istovremeno, hrvatski politički prvaci tvrde da “s bošnjačke strane postoje opstrukcije” izmjena Izbornog zakona. Ipak, Marinko Čavara, predsjednik FBiH i član Predsjedništva HDZ-a, izjavio je kako očekuje da se sve okonča u naredna dva mjeseca, pišu Nezavisne.com.

“Nastojimo objasniti i javnosti i našim političkim partnerima da opstruiranjem čine štetu i svom narodu. Postoji niz dogovora. Pitanje je samo kad će neko reći vrijedi li to što je dogovoreno ili ne. Postojala je strategija da sa SDA definiramo osnovne ciljeve i načela, pa da potom dogovaramo sa svima ostalima. No, u ovom trenutku ne postoji jasan dogovor o tim rješenjima”, izjavio je Čavara za federalne medije, najavljujući “traženje partnera u Hrvatskoj i međunarodnoj zajednici” ukoliko ne bude dogovora unutar BiH.

Dnevnik.ba

IZVORDnevnik.ba
Podijeli objavu