Naslovnica GOSPODARSTVO STOLAC Turisti oduševljeni novim sadržajima

  STOLAC Turisti oduševljeni novim sadržajima

  Podijeli objavu

  Za stolačko se područje već godinama govori kako je to “muzej na otvorenom”. Povod takvim ocjena su brojni kulturno-povijesni lokaliteti koji su pod zaštitom države, a još uvijek ne prestaju pozitivne reakcije na odluku da će stolačke nekropole stećaka biti uvrštene na UNESCO-ovu listu zaštićenih kulturnih dobara.

  Stari grad Vidoški i stolačka tvrđava, nekropole stećaka Radimlja i Boljuni, stari grad Daorson, spilja Badanj…, samo su neki od tih kulturno-povijesnih lokaliteta koji iz godine u godinu privlače sve veći broj domaćih i stranih turista. Uz sve njih stolačka su povijest i kulturno-povijesni spomenici oduvijek kao mamac za veći broj umjetnika koji na stolačkom području rado priređuju likovne kolonije ili pak pjesničke večeri i druženja.

  Upravo su takvi događaji posebno vezani uz svjetski poznatu nekropolu stećaka na Radimlji koja će uskoro biti i pod zaštitom UNESCO-a. Nekropola se sastoji od ukupno 135 stećaka, stavljena je pod zaštitu kao spomenik kulture Bosne i Hercegovine 1967. godine, 2002. proglašena je nacionalnim spomenikom, a ovi kameni spavači spremni su postati i dio svjetske baštine. Nitko ne dvoji kako će ova priča oko UNESCO-a i dodatno promovirati Stolac kao poznatu turističku destinaciju.

  “Svaka pozitivna promocija Stoca za sve nas je kao jedna velika motivacija u planovima da turizam bude važna karika u ukupnom razvoju naše općine. Raduje podatak kako je svake godine sve više organiziranih posjeta domaćih i stranih turista koji uživaju u ljepotama stolačkoga kraja. Vrijedi i podatak da su turistima privlačne i sve aktivnosti vezane uz naš srednjovjekovni sajam ‘Stolačka tarča’. Tako smo došli u situaciju da ćemo turistima biti u prigodi prirediti i viteške srednjovjekovne borbe na našem starom gradu i stolačkoj tvrđavi. Već sada se može kazati kako to ulazi kao jedna velika novost u ukupnu turističku ponudu naše općine”, ističe za Večernji list BiH Ante Vujnović, ravnatelj JU “Radimlja” Stolac, u kojoj su upravo u tijeku pripreme za treću “Stolačku tarču”, a koja je planirana za sredinu svibnja.

  I stolački načelnik Stjepan Bošković stalno ističe važnost turizma u ukupnom razvoju ove općine koja je nekada ranije u javnosti bila prepoznatljiva po teškim političkim ili međunacionalnim temama.

  “Uvijek smo spremni pomoći projekte koji obogaćuju našu turističku ponudu, ali i raditi na tome da se svi ovi lokaliteti dodatno zaštite i na taj način budu spremni za prihvat još većeg broja svih onih koji u našem kraju traže odmor i rekreaciju. Svjedoci smo sve većeg broja autobusa s turistima koji se žele malo dulje zadržati na području općine Stolac, a sve kako bi mogli obići brojne poznate lokacije te, naravno, uživati u prirodnim ljepotama ovog dijela Hercegovine”, zadovoljno kaže Bošković.

  I građani Stoca pozitivno reagiraju na svaku vijest o obogaćivanju turističke ponude ove općine i najave o dolasku domaćih i stranih turista. Svi su svjesni važnosti razvoja ovog kraja koji ranijih godina i nije bio dovoljno turistički iskorišten. Stoga se i očekuju dobri turistički rezultati u ovoj godini, a turistički su djelatnici spremni sve nove ideje pretvoriti u djelo i tako turistima omogućiti posve nove sadržaje. Očekuje se i potpora s viših razina vlasti u BiH.

  IZVORVečernji List
  Podijeli objavu