Naslovnica POLITIKA Za razliku od dosadašnjih 0%, općinama će ubuduće pripasti 70% novca od...

Za razliku od dosadašnjih 0%, općinama će ubuduće pripasti 70% novca od boravišnih pristojbi

Podijeli objavu

Promjenama Zakon o turizmu i turističkoj djelatnosti 2003.god ukinute su lokalne turističke zajednice, a općine su ostale bez milijuna maraka. I tako već 14 godina.

Posljedice su katastrofalne, brojne turističke manifestacije su ukinute, ponuda je sve siromašnija, a novac od boravišnih pristojbi ne koristi se za namjene za koje je predviđen jer uglavnom ide prema službenom Sarajevu.

Ipak, promjenama spomenutog zakona stanje bi trebalo biti znatno bolje nego je to sada slučaj. Prije nekoliko mjeseci je usvojen Nacrt Zakona o turizmu i turističkoj djelatnosti, trenutačno je pri kraju faza javne rasprave, a u svibnju bi se trebao ponovo naći na dnevnom redu Vlade FBiH i federalnog Parlamenta.

– Prvi prijedlog je bio da se novac raspoređuje u omjeru 80 posto lokalnoj zajednici, 10 posto županijama i 10 posto Federaciji. U međuvremenu, pojavio se podatak kako 10 posto prihoda ne bi bilo dovoljno za funkcioniranje županijskih turističkih zajednica, tako da će vjerojatno konačni omjer biti 70 posto novca općinama, 20 posto županiji i 10 posto Federaciji – rekao nam je predsjednik Kluba hrvatskih zastupnika u Domu naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović.