Naslovnica GOSPODARSTVO Održan okrugli stol “Digitalno gospodarstvo”

  Održan okrugli stol “Digitalno gospodarstvo”

  Podijeli objavu

  U okviru događanja na Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2017 održan je i okrugli stol “Digitalno gospodarstvo” u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske i kompanije Ericsson Nikola Tesla.

  Uvodnu prezentaciju održala je Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, naglasivši kako digitalna tehnologija iz temelja mijenja način kako živimo, radimo i poslujemo u svim segmentima društva i u svim industrijama. Kao primjere kojima kompanija realizira svoju strategiju umreženog društva te tako utječe na široki spektar transformacijskih procesa, istaknula je informatizaciju zdravstvenog sustava RH, koja je po kvaliteti prepoznata i na svjetskoj razini te uvođenje zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra na području cijele Hrvatske.

  Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta RH, osvrnuo se na potrebu podizanja svijesti o značaju digitalizacije gospodarstva, posebno u segmentu malih i srednjih poduzeća, gdje postoji veliki, zasada još nedovoljno iskorišteni, potencijal za razvoj.

  Prorektor za međusveučilišnu suradnju na Mostarskom sveučilištu, prof.dr.sc. Vlado Majstorović, govorio je o reformi sustava obrazovanja kao jednoj od ključnih mjera koje bi osigurale dovoljan broj adekvatno educiranih kadrova za gospodarski rast i razvoj, čime bi se spriječio odlazak mladih ljudi u razvijenije zemlje koje im pružaju bolje uvjete. Moderator okruglog stola Ivan Lupić, direktor Rješenja za industriju i društvo u Ericssonu Nikoli Tesli, pokazao je kako o reformi obrazovnog sustava treba razmišljati u najširim okvirima, a jedan od takvih primjera je i međunarodni Ljetni kamp Ericssona Nikole Tesle kroz koji se studenti već 17 godina susreću s izazovima rješavanja realnih ICT problema na stvarnim industrijskim projektima. Zanimljivo je da su okruglom stolu, u publici prisustvovali i studenti Mostarskog sveučilišta koji su prošle godine sudjelovali u Ljetnom kampu.

  Saša Popovac, voditelj Istraživanja tržišta i strateškog planiranja, Hrvatske turističke zajednice potvrdio je izrazito snažan utjecaj ICT-a na turizam, gdje je internet danas najutjecajniji medij od planiranja putovanja do prenošenja vlastitih iskustava s putovanja. Ne treba, međutim zaboraviti ni ostale sudionike u ovom procesu, pa je TZ uz aplikacije zanimljive turistima razvila i sustav eVisitor koji funkcionalno povezuje sve turističke zajednice u RH

  Član Uprave i izvršni direktor za pokretnu mrežu HT ERONETA Goran Kraljević istaknuo je kako operatori više ne mogu i ne žele biti isključivo pružatelji infrastrukture, već moraju proširiti poslovanje i razviti niz novih usluga primjerenih digitalnom gospodarstvu te ponuditi ne samo lokalno, već i globalno, portfelj prilagođen korisnicima zainteresiranima za sudjelovanje u digitalnom svijetu. Dodao je i kako vjeruje da će do kraja godine u Bosni i Hercegovini konačno biti puštena u funkciju LTE mreža, čime će HT ERONET napraviti još jedan korak naprijed u svom poslovanju i pružiti još bolje komunikacijsko iskustvo svojim korisnicima.

  Andrea Čordaš, direktorica Poslovnog parka SPARK predstavila je aktivnosti ovog centra kojemu je cilj pretvoriti Mostar u centar informacijskih tehnologija. Svjesna da je do tamo još dug put, naglasila je kako na njemu SPARK želi biti predvodnik  digitalne revolucije u BiH.