Naslovnica POLITIKA Čović: BiH neće preživjeti bez Hrvata; Plenković: Usvojiti novi izborni zakon koji...

Čović: BiH neće preživjeti bez Hrvata; Plenković: Usvojiti novi izborni zakon koji će Hrvatima omogućiti biranje svojih prestavnika

Podijeli objavu

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak navečer u Mostaru da Hrvatska smatra mimumom postizanje dogovora triju strana o izmjenama Izbornog zakona u BiH koji bi Hrvatima omogućio izbor legitimnih predstavnika u vlasti što do sada nije bio slučaj, dok je bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović izjavio kako je preduvjet bošnjačke strane za to da se prestane s praksom zagovaranja stvaranja novih entiteta u zemlji.

„Ako je duh Daytonskoga mirovnog sporazuma bio jedna država, dva entiteta i tri  ravnopravna naroda, onda je i duh tog Daytonskog sporazuma bio da tri člana Predsjedništva, svaki bude iz jednog ta tri konstitutivna naroda. Jako je važno da metologija kojom se biraju u Predsjedništvo bude takva da se zajamči izbor legitimnih predstavnika. Ovo je po mome sudu minimum koji je bitan za ravnopravnost Hrvata u BiH, a to je za RH jedna od ključnih tema i iza nje čvrsto stoji“, rekao je Plenković.

On se novinarima obratio nakon neformalne večere na kojoj su uz trojicu članova Predsjedništva BiH Dragana Čovića koji je bio domaćih uoči današnjeg otvaranja Sajma gospodarstva u Mostaru, te Mladena Ivanića i Bakira Izetbegovića, sudjelovali i srbijanski premijer Aleksandar Vučić i crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

Plenković je u cijelosti podupro stajališta hrvatske strane u BiH oko izmjena izborog zakonodavstva.

„Inicijativa o kojoj je govorio gospodin Čović, s aspekta mene kao predsjednika Vlade je racionalna, normalna i po mom sudu nužna. Stoga bi  pravodobno usvajanje tih nužnih izmjena osigurali jedan miran rad institucija u vremenu koji je sada na dnevnom redu“, dodao je Plenković i naveo kako je Hrvatska ‘najveći zagovaratelj i podupiratelj europskog puta BiH’.

Bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović, koji je i predsjednik najveće bošnjačke Stranke demokratske akcije istaknuo je da je u ime bošnjačke strane spreman na ‘ustupke’, te da vjeruje u mogućnost dogovora.

„Što se tiče bošnjačke strane očekuje se da pomognemo Hrvatima da imaju autentične predstavnike u Predsjedinštvu, domovima naroda. Ja sam rekao što je preduvjet s moje strane. Dakle, nikakvih novih etničkih baziranih entiteta i nikakvih priča o podjeli Bosne i Hercegovine, nikakvih referenduma. Ako smo sva trojica spremni na te korake, onda idemo. A mislim da jesmo. Mislim da postoji ta spremnost“, pojasnio je Izetnegović.

BiH neće preživjeti bez Hrvata

Njegov hrvatski kolega Dragan Čović ocijenio je da se Hrvatima ničim ne može uvjetovati mogućnost biranja njihovih predstavnika u institucije.

„Tu je problem. Još uvijek netko vjeruje da može birati u ime drugih. Ja uvjeravam da ne može. Moramo razumijeti da BiH neće preživjeti kao normalna europska država, a to joj je jedina budućnost, bez Hrvata kao jednakopravnog konstituvnog naroda u BiH“, istaknuo je Čović.

Plenković je upitan oko susreta sa srbijanskim premijerom Vučićem rekao kako nije bilo nikakvih bilateralnih susreta, nego tek neformalna večera na kojoj su sudjelovali dužnosnici iz nekoliko zemalja u regiji.

Vučić je ranije tijekom dana nakon susreta s hrvatskim članom BiH Predsjedništva Draganom Čovićem razgovarao kako unaprijediti suradnju u regiji ističući da ‘to znači bolji život za sve naše narode, ni na čiju štetu’.

“Mislim da je budućnost u razvoju i to mi nije šuplja priča, već jedina moguća. Želim vjerovati da svi normalni ljudi hoće bolji život i spreman sam uložiti u to svu energiju”, istaknuo je srbijanski premijer.

U utorak prijepodne visoki dužnosnici iz Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore sudjelovat će na ceremoniji otvaranja Sajma gospodarstva u Mostaru, a službeno će ga proglasiti otvorenim hrvatski premijer Andrej Plenković.