Naslovnica GOSPODARSTVO Od ponedjeljka vožnja autocestama u Hrvatskoj skuplja 5%

  Od ponedjeljka vožnja autocestama u Hrvatskoj skuplja 5%

  Podijeli objavu
  Foto: Brotnjo.info

  Hrvatske autoceste d.o.o. na svojim dionicama ujednačavaju jediničnu cijenu po prijeđenom kilometru.

  Ujednačavanje jedinične cijene po prijeđenom kilometru,  provodi se sukladno preporukama i smjernicama u sklopu projekta “Modernizacija i restrukturiranje sektora cestovne infrastrukture” sa  Svjetskom Bankom  te angažmanu konzultanta EBRD-a.

  Jedinična cijena za prvu kategoriju vozila na dionicama HAC-a, koja sada iznosi 0,46 kuna/km, ujednačit će se s jediničnom cijenom na dionicama ARZ-a koja iznosi 0,483 kuna/km.
  Novi cjenik počet će se primjenjivati od 3. travnja 2017. godine u 6,00 sati.

  Povećanje cestarine za 5% odnosi se na sljedeće autoceste: autocesta A1 Zagreb – Split – Dubrovnik, A3 Bregana – Zagreb – Lipovac, A4 Zagreb – Goričan, A5 Beli Manastir – Osijek – Svilaj, A10 Granica BiH – Ploče i A11 Zagreb – Sisak.

  Visina cestarine za korištenje  tunela Sveti Ilija ostaje ista, obzirom da cijena cestarine za tunel nije bazirana na jediničnoj cijeni po kilometru nego je određena  visokim troškovima održavanja tunela.

  Iz HAC-a podsjećaju korisnike autocesta, koji još uvijek nisu korisnici ENC-a, da Hrvatske autoceste d.o.o. korisnicima  elektroničke naplate cestarine omogućuju plaćanje cestarine s različitim pogodnostima i popustima čak do 35,43%, priopćeno je iz HAC-a.