Naslovnica POLITIKA Cirkus u Metkoviću: Država ulupala 20 milijuna kuna u granični prijelaz na...

Cirkus u Metkoviću: Država ulupala 20 milijuna kuna u granični prijelaz na kojemu se ne mogu mimoići dva autobusa

Podijeli objavu
Foto: Denis Jerković / Hanza Media / Slobodnadalmacija.hr

Iako je državu koštao dvadesetak milijuna kuna, međunarodni schengenski granični prijelaz u Metkoviću još nije otvoren niti je poznat datum kada će se u nove prostore useliti hrvatska carina i policija, koje se za sada nalaze u Doljanskom polju, na teritoriju BiH.

Kako piše Slobodna Dalmacija, upitan je tehnički prijem novoizgrađenog prijelaza, pa tako i uporabna dozvola, jer ne zadovoljava standarde za intenzivan međunarodni putnički promet.

Naime, prijelaz ima samo dvije ulazne i izlazne trake, potpuno je skučen i na njemu se teško mogu mimoići dva autobusa. Stoga je realno očekivati gužve i zastoje u Ulici Stjepana Radića, koja je i do sada bila usko prometno grlo, a preseljenjem prijelaza na novu lokaciju bliže gradu Metkoviću ovdašnji stanovnici neće moći normalno živjeti u svojim kućama.

Izgradnja graničnog prijelaza u Ulici Stjepana Radića na samom izlazu iz Metkovića na neuvjetnoj lokaciji direktiva je Europske unije, koja inzistira na tome da se granični prijelazi grade točno na graničnoj crti dviju zemalja, u ovom slučaju Hrvatske i BiH, bez obzira na probleme koje će ta nova lokacija stvarati lokalnom stanovništvu.

Stoga su ogorčeni stanovnici Ulice Stjepana Radića, nesumnjivo najprometnije gradske ulice, najavili prosvjede, tražeći da im se omogući neometan pristup do njihovih kuća.

Unatoč velikoj cijeni, granični prijelaz je preuzak za intenzivan promet vozila, a osim toga nije dobro ni prometno riješen zbog oštrog zavoja, pa bi se tako moglo desiti da automobil završi u policijskoj kućici.
Stanovnici Ulice Stjepana Radića više su puta podsjećali državne institucije da u jednom danu u turističkoj sezoni preko graničnog prijelaza Doljani u RH uđe oko šest tisuća vozila, što zahtijeva širi prijelaz s većim brojem traka, no na njihove molbe i apele nikakav odgovor nisu dobili.

Iako se najavljivalo da bi u Metković zbog novog schengenskog graničnog prijelaza trebao doći i ministar prometa Oleg Butković, njega još uvijek nema, a ni prijelaz se ne otvara iako je potpuno dovršen.

‘Nikome se ne sviđa’

Kada će se otvoriti prijelaz u Ulici Stjepana Radića te što grad konkretno čini o tom pitanju, pitao je i gradski vijećnik Nikola Oršulić (HDZ) na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća. Gradonačelnica Katarina Ujdur naglasila je da je grad Metković u stalnim razgovorima s nadležnim državnim institucijama oko prijelaza.

– Nikome se ne sviđa stanje na graničnom prijelazu. U pregovorima smo s ministarstvima financija i vanjskih poslova da se riješi problem prijelaza jer ovakvo stanje je neodrživo. Ako bude trebalo, i ja ću  prosvjedovati s građanima iz Ulice Stjepana Radića – istaknula je Ujdur.

Stanovnici Ulice Stjepana Radića su ogorčeni, smatraju da je gradska vlast trebala prije reagirati kada su radovi počinjali jer je sada kasno kada je sve završeno.

– Nikoga od naših na vlasti nije briga za Ulicu Stjepana Radića jer da ih je briga ne bi dozvolili da se sagradi ovakav prijelaz – ogorčen je Zvonimir Kuran, koji se nada da još nije kasno ispraviti pogreške, jer nije bio tehnički prijem novoizgrađenog objekta.

Ako je gužva dva kilometra, onda i ja kao oni iz Sarajeva ili iz Jablanice čekam u koloni da dođem doma, a samo sam išao kupiti kruh. Kakav je to život? O gadostima koje ostaju iza putnika koji čekaju prijelaz ne mogu ni govoriti. Ispred vrata mi vrše nuždu, bacaju svakakvo smeće – ogorčeno nam je ispričao Kuran.

On, kao i svi njegovi susjedi, smatra da je jedino ispravno rješenje otkup i rušenje kuća oko graničnog prijelaza kako bi se izgradila treća traka i izbjeglo usko grlo u prometu. Nažalost, za to Republika Hrvatska nema novca.

– Država nema novca a mi ovdje polako umiremo i trujemo se ispušnim plinovima iz stotina vozila koja nam stoje pod prozorima – rezolutan je Kuran.

Ministarstvo: Bit će, bit će…

U Ministarstvu financija, koje je zaduženo za izgradnju i opremanje graničnih prijelaza, rečeno
nam je da je predana dokumentacija za tehnički pregled graničnog prijelaza Metković.
– Nakon ishođenja uporabne dozvole preselit će se državne službe u novoizgrađeni objekt graničnog prijelaza Metković. Očekujemo tehnički pregled i izdavanje uporabne dozvole u idućih mjesec dana, ističu u Ministarstvu financija.