Naslovnica GOSPODARSTVO Agrokor u BiH posluje bez duga državi: Samo je Ledo Čitluk u...

  Agrokor u BiH posluje bez duga državi: Samo je Ledo Čitluk u prošloj godini platio više od 4 milijuna KM PDV-a

  Podijeli objavu

  Premda je koncern Agrokor u Hrvatskoj blokiran, tvrtke kćeri ove korporacije u Bosni i Hercegovini posluju bez većih problema. Prema podacima nadležnih, tvrtke u vlasništvu Agrokora u BiH redovito plaćaju poreze prema državi, javlja N1.

  Najmanje je osam tvrtki kćeri Agrokora, koje posluju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Sve one, prema službenim podacima, uredno izmiruju obveze prema državi. U Upravi za neizravno oporezivanje su potvrdili kako, zaključno s 30. ožujkom, niti jedna Agrokorova tvrtka nema dugovanja po osnovu PDV-a.

  Agrokor ima razgranatu mrežu tvrtki kćeri. Samo u Sarajevu je registrirano pet njih, i to: PIK VRBOVEC, ZVIJEZDA, KONZUM, VELPRO i SUPER KARTICA.

  U Grudama je registrirana firma AGROKOR-ZAGREB doo, a u Čitluku LEDO doo.

  SARAJEVSKI KISELJAK DD je također u vlasništvu Agrokora.

  Prema saznanjima, sve te tvrtke su samo u prošloj godini platile PDV-a više od 20 milijuna maraka. Od toga najviše Konzum, preko 8 milijuna, Sarajevski Kiseljak šest, i Ledo Čitluk više od četiri milijuna, prenosi Akta.ba.

  I u Poreznoj upravi Federacije su također potvrdili kako Konzum nema poreznih dugovanja:

  “Prema evidencijama Porezne uprave Federacije BiH, gospodarsko društvo ‘KONZUM’ d.o.o. Sarajevo nema dospjelog, a neplaćenog duga po osnovu javnih prihoda za koje je nadležna Porezna uprava Federacije BiH, odnosno duga u postupku prinudne naplate, niti su transakcijski računi ovog poreznog obveznika blokirani”.

  U Poreznoj su potvrdili kako Agrokor ima dionice u ambalažnom servisu, distributivnom centru i institutu za informacijske tehnologije, ali da ni ove tvrtke nemaju dugovanja. Potraživanja prema Konzumu nema ni MILKOS, koji jedan od većih dobavljača.

  “Zbog partnerskog odnosa i suradnje s Konzumom i članicama Agrokor grupacije, mi nemamo problema, što se tiče naplate potraživanja, i ostvarujemo odličnu saradnju s Konzumom”, istaknuo je Adin Fakić.

  Da Konzum u BiH nema problema sa poslovanjem, u ovom su tvrtki više puta ponovili, a u posljednje vrijeme su i proširili broj poslovnica, te modernizirali nekoliko najvećih centara u Sarajevu i Banjaluci.

  Prema podacima Konzuma, u BiH zapošljava više od četiri tisuće ljudi, ali ako se tome dodaju i zaposleni u svih osam Agrokorovih tvrtki u BiH, taj je broj znatno veći.

  Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH,  tvrtke Agrokora u Bosni i Hercegovini nemaju dugovanja po osnovu PDV-a, zaključno sa 30. ožujkom 2017. godine.

  DUG NA DAN 30.03.2017. godine

  NAZIV OBVEZNIKA ID BROJ IZNOS DUGA
  AGROKOR -ZAGREB doo GRUDE 4202007740006 nema duga
  LEDO doo ČITLUK 4227031530007 nema duga
  PIK VRBOVEC doo SARAJEVO 4201411660001 nema duga
  SARAJEVSKI KISELJAK DD KISELJAK 4236097460009 nema duga
  ZVIJEZDA dd SARAJEVO 4200180110007 nema duga
  KONZUM doo SARAJEVO 4200918600004 nema duga
  VELPRO doo SARAJEVO 4202205620008 nema duga
  SUPER KARTICA doo SARAJEVO 4202007740006 nema duga