Naslovnica GOSPODARSTVO S dosadašnjih 40 tisuća, prag za ulazak u sustav PDV-a ubuduće će...

  S dosadašnjih 40 tisuća, prag za ulazak u sustav PDV-a ubuduće će biti čak 100 tisuća KM

  Podijeli objavu

  Oslobađanje od carina za uvoz opreme za proizvodnju, povoljnije bankarske garancije, pojednostavljena procedura prijave PDV-a elektronskim putem, podizanje praga za ulazak u PDV sustav, su neke od olakšica koje bi gospodarstvo u BiH moglo dobiti usvajanjem novog Zakona o PDV-u i punom primjenom Zakona o carinskim politikama.

  Miro Džakula, prvi čovjek Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) kaže da očekuje da bi gospodarstvo dio benefita od primjene tih zakona mogla već osjetiti u ovoj godini, a da bi sljedeće godine na snazi trebale biti sve olakšice koje bi domaće gospodarstvenike učinile konkurentnijim.

  Kada je u pitanju Zakon o PDV-u, uprava je napravila potpuno novi zakon s obzirom da postojeći nije usklađen sa 112. direktivom Vijeća Europe. Napravili smo prijedlog koji ide prema Upravnom odboru UNO i dalje prema Vijeću ministara i Parlamentu. Uprava je napravila onaj dio posla koji je trebala učiniti i ja se nadam se da će biti razumijevanja da se taj zakon usvoji po ubrzanoj proceduri  obzirom da BiH teži ka EU.

  Mi smo išli sa prijedlogom da ostane jedna stopa PDV-a i to ista kao i dosad od 17 posto. Mnogo je bilo kritika jedne stope, ali mi u upravi smatramo kako je jedna stopa idealna kao i njezina sadašnja visina, ali ćemo biti spremni i na više stopa ako politika tako odredi. Dakle, 112. direktiva Vijeća Europe je zadala svakoj državi parametre koji se moraju poštovati, a svaka država zasebno ima Zakon o PDV-u gdje ona samostalno određuje koja će stopa biti.

  Mislim da ćemo tu morati povećati iznos za prag registracije, jer je postojeći iznos premali (40.000 KM op.a)  i ostavlja mogućnost i prostor svim onima koji se žele prijaviti u sustav PDV-a da imaju tu mogućnost ali pokazatelji i analize koje smo radili nam ukazuju  da je previše tih obveznika i da bi trebali prag podići barem za iznos na 100.000 KM.

  IZVORSwot.ba
  Podijeli objavu