Naslovnica SPORT Dinamo slavi 50 godina osvajanja Kupa velesajamskih gradova, trofej stiže i u...

Dinamo slavi 50 godina osvajanja Kupa velesajamskih gradova, trofej stiže i u Čitluk!

Podijeli objavu

Dinamo organizira proslavu 50. obljetnice osvajanja Kupa velesajamskih gradova. Na današnji dan prije pola stoljeća ‘modri’ su u Torinu odigrali 2-2 protiv Juventusa u prvoj utakmici četvrtfinala tog natjecanja.

Igrači te utakmice, Krasnodar Rora i Zlatko Škorić, prisjetili su se uspomena iz te ‘zlatne sezone’ Dinama.

– Tadašnji trener Branko Zebec kaznio me sa 100.000 dinara jer kod rezultata 2-1 nisam zabio treći gol, a Juventus je na kraju uspio izjednačiti. Kaznio me s dvije mjesečne plaće, a sudac na meni nije svirao čisti penal. Kad sam ga pitao zašto me kaznio, rekao je: ‘Pa nisi zabio gol, a sudac nije svirao penal’ – prisjetio se Rora.

Škorić i Rora bit će dio Dinamovih legendi koje će od lipnja do rujna svaki vikend zajedno s trofejem Kupa velesajamskih gradova gostovati po Hrvatskoj, a planiran je odlazak i u Hercegovinu. Zasad je sigurno da će se u Hercegovini trofej moći pogledati u Čitluku, točnije u Plavom Podrumu i to 22. srpnja.

– Osvojiti taj Kup velesajamskih gradova bilo je teže nego osvojiti današnju Ligu prvaka – rekao je Rora te nastavio:

– Mi smo bili igrači koji su u Dinamo došli iz druge, treće, a neki čak i iz četvrte lige. Nemojte zaboraviti da se tada tijekom utakmice moglo mijenjati samo golmana, nije bilo rezervi. Tako sam ja u Zagrebu protiv Juventusa završio s razbijenom arkadom, zašili su mi pet šavova na najprimitivniji mogući način i u igru sam se vratio nakon što je prošlo već 10 minuta drugog poluvremena. Do mojeg povratka smo igrali s igračem manje. Pa u tom su natjecanju igrali Barcelona, Sevilla, Valencia, Napoli, Juventus, Porto, Benfica, Leeds… Igralo se kup sistemom tako da niste imali prava na pogrešku.

Legendarna Dinamova generacija često se druži.

– Nikad se nije isticao pojedinac, uvijek smo to bili mi. Kada smo osvojili naslov, dobili smo po milijun dinara nagrade. U to je vrijeme ‘fićo’ koštao oko 780.000 dinara – prisjetio se Škorić, a Rora se prisjetio anegdota s legendarnim trenerom Brankom Zebecom.

– Bio je vizionar, tvorac te generacije. Pa prije 50 godina nam je objašnjavao što znači posjed lopte. Uzeo je loptu u ruke i rekao: ‘Ovo je zlato, to je najvrjednija stvar na terenu, više vrijedi i od vas. Kad je lopta kod nas, ništa nam se ne može dogoditi’ – rekao je Rora kojemu je kao i ostalim igračima te generacije Zebec bio poput oca.

– Sjećam se kad je Gucmirtl živio u malom stanu koji je bio skučen za njega i obitelj. Došao je treneru i rekao da ne može više biti u Zagrebu te da se vraća u Osijek. Trener mu je rekao da se strpi dva dana i tada ga je pozvao u klub i rekao da ima novi stan na Peščenici. A u taj je stan trebao useliti Zebec, no žrtvovao se za svog igrača.

Prisjetili su se Škorić i Rora vremena prije 50 godina i otkrili kako su se tada velike pobjede slavile uz konjak i gemišt.