Naslovnica KULTURA U galeriji OMH Čitluk otvorena izložba radova fra Tihomira Bazine

U galeriji OMH Čitluk otvorena izložba radova fra Tihomira Bazine

Podijeli objavu

Tradicionalna kulturna manifestacija „Uskrs s Maticom u Brotnju“ započela je sinoć otvorenjem izložbe radova fra Tihomira Bazine, čiji ciklus od četrnaest radova nosi simboličan naziv „Početak“.

Uz prof. Andriju Stojića, predsjednika OMH Čitluk, u sinoćnjem programu sudjelovali su: Marina Pavlović, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, fra Tihomir Bazina, akademski grafičar, profesor likovne kulture i čerinski župnik, te Veliki župni zbor župe Sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin, a izložbu je otvorenom proglasio načelnik općine Čitluk Marin Radišić.

Manifestacija „Uskrs s Maticom u Brotnju“ pokrenuta je od samog početka obnoviteljskog rada OMH Čitluk i prerasla je u lijepu tradiciju. Na početku ovogodišnje manifestacije prof. Andrija Stojić, velikom broju uzvanika poželio je srdačnu dobrodošlicu i između ostalog rekao:

– Punih 25 godina, ovo je 26. godina, uspješno i djelotvorno, Ogranak Matice hrvatske u Čitluku priprema se i s kulturnim programima obogaćuje duh svih onih koji su zainteresirani za kulturu. Često volim kazati: „One koji su željni kulture i gladni znanja“. Prijatelji, posebno mi je večeras drago da možemo ugostiti s njegovim radovima našega fra Tihomira Bazinu, akademskog grafičara, župnika župe Sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin.

Predsjednik OMH u Čitluku također je kazao da je Ogranak kojem je na čelu sinoćnje otvorenje izložbe priredio u sklopu obilježavanja 175. obljetnice osnutka Matice hrvatske, krovne institucije hrvatskog naroda, u kojoj je čitlučki Ogranak jedan od najplodonosnijih ogranaka. Ogranak koji kroz svoj cjelokupni program rada daje prilog obogaćivanju sveukupnog hrvatskog nacionalnog identiteta.

Nešto više o samim radovima fra Tihomira Bazine sinoć je okupljenima kazala Marina Pavlović, autorica predgovora za katalog izložbe.

– Vraćanjem na osnovni motiv i simbol kršćanstva, ribu, te žrtveno janje kao i samom tehnikom rada i vješto odrađenim prikazima iz Kristovog života, fra Tihomir nas upućuje na ono esencijalno i bitno. U prikazima Krista primjetna je doza melankolije, usamljenosti i izoliranosti, ali i smirenog prihvaćanja onoga što treba doći. Biti drugačiji i odbačen od društva na Bazininim slikama se posebno vidi u isticanju Krista gušćim rasporedom točkica gdje se ujedno i više naznačava ljudska Kristova priroda, te materijalnost i očovječenost koju posebno vidimo na slikama „Sedam žalosti“ i „Pogled prema zemlji“ gdje Njegovo izmučeno tijelo pada pod križem, dok s druge strane na slici „Otišao je“ imamo priliku vidjeti Krista kao Boga, duha čiji lik je tek neznatno naznačen – kazala je Pavlović govoreći o radovima u kojima su Bazinine marljive ruke tisuće točkica pretvorile u opipljivu realnost koja tjera na razmišljanje.

Fra Tihomir Bazina svoje radove stvarao je tražeći malo mira nakon svih obveza te je radeći ponekad do duboku u noć na papiru postavljao točkicu po točkicu i bez ijedne povučene linije stvarao umjetnička djela koja je objedinio u ciklus „Početak“.

– Naziv izložbe je „Početak“ iz više razloga, zato što je točka početak svakog crteža, svake linije. Druga stvar početak, vraćam se na početke kršćanstva, dakle na ono od čega smo svi negdje krenuli. I treća stvar vraćam se i nekakvom načinu rada kako sam radio za svoj diplomski rad, prošlo je od toga već 13 godina. Mislim da će se ovaj ciklus nastaviti, neće biti tu samo 14 radova, bit će tu radova sigurno za neku veću galeriju. Ako vam se ti radovi sviđaju, ako možete pronaći nešto za sebe bit će mi drago, a ono što je sigurno je da je u svaki utkano jako puno vremena a još više ovih točkica. Nema ni jedne linije, sve je napravljeno od točkica. Hvala vam svima koji ste došli. Ovo večeras je uistinu spoj moje dvije najveće ljubavi u životu, a to su crkvena glazba i likovna umjetnost – poručio je okupljenima fra Tihomir Bazina.

– Kako sam vidio ovo je deseta samostalna izložba našega fra Tihomira, uz još dosta skupnih izložbi. Vjerujem da će biti još dosta njegovih radova i da će Ogranak Matice hrvatske Čitluk ovdje organizirati nove fra Tihomirove izložbe. Želim fra Tihomiru mnogo uspjeha u njegovom budećem radu jer ova izložba je kako je i sam rekao spoj njegove dvije velike ljubavi, svećeničkog i umjetničkog rada – kazao je načelnik općine Čitluk Marin Radišić te uz čestitke autoru i svima koji su sudjelovali u postavljanju izložbe, izložbu proglasio otvorenom.