Naslovnica GOSPODARSTVO Dalfina Bošnjak: Jubilarni Mostarski sajam otvara premijer RH Andrej Plenković

  Dalfina Bošnjak: Jubilarni Mostarski sajam otvara premijer RH Andrej Plenković

  Podijeli objavu

  Već puna dva desetljeća Mostar je domaćin jedne od najznačajnijih i najposjećenijih gospodarskih manifestacija, ne samo u BiH, već i u široj regiji – Međunarodnog sajma gospodarstva. 

  Razgovarala: Ivana Ćubela, Poslovni global Foto: Zoran Ćubela, Mostarski sajam

  Status najboljega Mostarski sajam održava kreiranjem ugodnoga poslovnog ambijenta, kroz vrhunsku uslugu poslovnoga umrežavanja izlagača i posjetitelja, ali i organiziranjem okruglih stolova, konferencija, radionica, poslovnih događaja i sadržaja prilagođenih potrebama i željama izlagača.Ovogodišnji Sajam svoja vrata otvara u utorak, 4. travnja, a zatvraranje je predviđeno za subotu, 8. travnja. Tim povodom, za čitatelje Poslovnog globala, direktorica Mostarskoga sajma Dalfina Bošnjak, otkriva kako teku posljednje pripreme za ovaj važan sajamski jubilej, tko sve dolazi u Mostar, ali i tko će otvoriti 20. po redu Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2017.

  Uskoro će svoja vrata, za brojne domaće i strane posjetitelje, otvoriti jubilarni, 20. Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2017. Možete li se ukratko osvrnuti na protekla evo, već, dva desetljeća ove respektabilne gospodarske manifestacije?

  – Prve sajamske manifestacije u Hercegovini, nakon rata, održavale su se u Neumu. Kako je sajam rastao po sadržaju, uslugama i kvaliteti, javila se potreba za prikladnijom lokacijom i infrastrukturom. Prvi Sajam u Mostaru održan je 1997. godine, a od 2001. organizira ga tvrtka Mostarski sajam d.o.o. Rijetki su vjerovali da će jedna mala sajamska izložba izrasti u respektabilni međunarodni sajam koji, evo, ove godine slavi svoj 20.rođendan. Onaj tko bilo što želi pokrenuti i organizirati, zna koliko je to teško, posebice u ovakvim uvjetima u kojima mi živimo i djelujemo. Prošli smo kroz različita razdoblja, bilo je lijepih, ali i teških godina, poglavito za vrijeme ekonomske krize. Ipak, uspjeli smo održati kontinuitet i nametnuti se kao vodeći sajam u BiH.

  Teče li, što se posljednjih priprema tiče, sve po planu?

  – Glede same organizacije glavnoga dijela Sajma, možemo kazati da je sve spremno i, ovih nekolikor dana do početka Sajma preostaje nam rad na protokolu i dočeku gostiju na samome otvaranju, u utorak 4. travnja, u 11 sati.

  Protekle godine svi sajamski kapaciteti na čak 30.000 m2 otvorenog i zatvorenog sajamskog prostora, bili su popunjeni gotovo dva mjeseca prije otvaranja. Je li tako i ove godine? Imate li, možda, podatak, koliko je posjetitelja lani obišlo izložbene prostore?

  – Prema našim očekivanjima, sajamski kapaciteti u cijelosti su popunjeni već više od mjesec i pol dana. Mostarski sajam u prosjeku kroz pet dana posjeti oko 50.000 posjetitelja, što individualnih, što onih koji dolaze organizirano, u skupinama.

  Koliko će se ove godine predstaviti izlagača, iz kojih zemalja dolaze i što je najviše zastupljeno? Uključuju li se, možda, i neke nove zemlje koje dosad nisu sudjelovale na Sajmu?

  Na Sajmu će izlagati gospodarstvenici iz 30-ak zemalja svijeta. Najzastupljeniji su izlagači iz Republike Hrvatske, NR Kine, Mađarske, Italije, Poljske, te zemalja regije. Omjer domaćih i stranih izlagača je, otprilike 50:50. Bit će zastupljene sve grane gospodarstva, a ponajviše poljoprivreda, gastronomija, turizam i ugostiteljstvo, elektroindustrija i IT sektor.

  S obzirom na to da tehnologija u svijetu vrtoglavo napreduje, bilježi li Mostarski sajam porast broja zainteresiranih izlagača, koji nude proizvode koje bismo mogli nazvati ‘posljednjim krikom tehnologije’?

  – Od prošle godine na Sajmu su prisutne najveće telekomunikacijske tvrtke iz cijeloga svijeta. Jedna od najznačajnijih novosti ovogodišnjeg Mostarskog sajma, svakako je i nastup hrvatske kompanije Ericsson Nikola Tesla. Tako će posjetitelji moći uživo vidjeti nekoliko primjena tzv. Interneta stvari (IoT), i to u području poljoprivrede i pametnih gradova. Kao dodatnu aktivnost izdvajamo i Okrugli stol posvećen digitalnom gospodarstvu, koji će se održati neposredno nakon ceremonije otvaranja Mostarskog sajma 2017. i na kojemu će sudjelovati ugledni predstavnici uprave, gospodarstva i znanstvene zajednice iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

  Zemlja partner jubilarnog sajma je nama susjedna i, po gospodarskoj suradnji, vrlo bliska, Republika Hrvatska. Tko će sve zastupati zemlju partnera u Mostaru? Imate li već neke konkretne dogovore ili planove, kada je riječ o produbljivanju gospodarske suradnje između BiH i RH?

  – Iznimno nam je drago što je baš za njegov 20. rođendan, zemlja partner Mostarskog sajma Republika Hrvatska, nama susjedna i prijateljska država, za koju nas puno toga veže i s kojom imamo najveću robnu razmjenu. Republika Hrvatska je partner našega Sajma još od njegovih samih početaka, a poduzeća i tvrtke iz RH su među najprisutnijima na Sajmu, a ove godine bit će ih najviše. Na otvarenje Mostarskog sajma, u utorak 4. travnja, očekujemo dolazak najviših dužnosnika iz R. Hrvatske. Republika Hrvatska je Bosni i Hercegovini najznačajniji vanjskotrgovinski partner i nadati se da će svi kontakti i razgovori koji će se odvijati na Mostarskom sajmu, dati novi stimulans i RH i BiH, da se te veze prodube i dodatno učvrste. Hrvatskoj je ovo drugi put da je zemlja partner Mostarskog sajma.

  Nesumnjivo, na otvaranju ovogodišnjeg sajma, 4. travnja, okupit će se velik broj zvučnih imena iz svijeta politike, gospodarstva, kulture, turizma… Možete li za Poslovni global otkriti tko će otvoriti Sajam i koji se visoki dužnosnici očekuju na otvaranju i ostalim sajamskim danima?

  – Mostarski sajam izgradio je rejting, zahvaljujući kojem imamo čast ugostiti najviše državne dužnosnike kako iz zemlje, tako i svijeta, ali i osobe iz svih sfera društva. Tako će biti i ovaj put. Sajam će, kako i priliči, otvoriti u ime zemlje partnera,  predsjednik Vlade Republike Hrvatske gospodin Andrej Plenković. Uz visoko izaslanstvo RH, na Sajmu očekujemo najviši državni vrh BiH, susjednih zemalja, članove diplomatskoga zbora, brojne gospodarstvenike i značajne osobe iz svih oblasti društvenog života.

  Sajam svake godine prate i podsajamske manifestacije, kulturna događanja, a ove godine bogat je program pripremljen i za ‘opuštanje’ na After partyjima nakon što se paviljoni zatvore. Možete li nam ukratko reći nešto o tome?

  – Kako se radi o jubilarnom 20. sajmu, ove godine zabavni dio bit će mnogo bogatiji. Za sve naše cijenjene posjetitelje pripremili smo, uistinu, bogat i sadržajan program, koji će se odvijati na središnjoj pozornici Mostarskog sajma i u Golden Pubu. Gledali smo da sadržaj bude pogodan za sve uzraste, tako da svi na Sajmu mogu pronaći kutak i djelić zabave za sebe. Ovom prigodom, željela bih se, u ime Mostarskog sajma, zahvaliti Zlatnom sponzoru Central osiguranju, te sponzorima Hercegovačkojh pivovari, HT ERONET-u, NLB Banci, Vinima Zadro i Red Bullu, ali i svim medijskim partnerima, kao i svima drugima, koji na bilo koji način podržavaju Sajam.

  Nažalost, svijet je i ove godine suočen s brojnim terorističkim prijetnjama, a pod sigurnosnim povećalom su, posebice, događaji gdje se okuplja velik broj ljudi. Dosad su sajamski događaji, kada je u pitanju sigurnost, prolazili bez ikakvih izgreda. Možete li poslati poruku izlagačima i posjetiteljima da će se i ove godine za vrijeme sajamskih zbivanja osjećati sigurno?

  – Mi ćemo učiniti sve da se svaki naš gost na Sajmu, bio on visoki dužnosnik ili posjetitelj, a to se odnosi i na izlagače, osjeća sigurno za trajanja Sajma i ne želimo ni pomisliti da bi ovakav jedan pozitivan događaj mogao zasjeniti bilo kakav neželjeni događaj.

  Može li se reći da je Sajam, kao respektabilna gospodarska manifestacija, pridonio rastu gospodarstva, ne samo u Mostaru i Hercegovini, već i cijeloj BiH?

  – Svaki sajam ogledalo je gospodarstva jedne države, zemlje, regije…Mostarski sajam svih ovih godina trudi, na što bolji i ljepši način, predstaviti svijetu ono što čovjek ovog podneblja Hercegovine, ali i Bosne, stvara i ono što mu je od Boga dano. Naša trajna zadaća je od početka svijetu predstaviti domaću i regionalnu vinarsku proizvodnju, autohtona hercegovačka vina i tradicijsku gastronomiju, kao i naše prirodne ljepote i druge resurse, i držim da smo puno toga učinili za ovu regiju. Na Sajmu su sklopljene stotine poslovnih ugovora o suradnji. Mislim da svi počinju shvaćati kako od Mostarskog sajma velike koristi imaju, ne samo Grad i Županija, već zemlja u cijelosti. U proteklih 19 godina posjetilo nas je više od milijun ljudi, što nije zanemariva brojka.

  Sajam i sajamska događanja svake godine prati i sve više medija. U čemu je tajna izvrsne suradnje Mostarskog sajma i ‘sedme sile’?

  – Moramo se pohvaliti sjajnim odnosom sa ‘sedmom silom’ i ovom prigodom zahvaljujemo svim medijima koji su prepoznali značaj ove gospodarske manifestacije i koji nam daju potporu, prateći nas svih ovih godina, šaljući jednu pozitivnu sliku iz Mostara u cijeli svijet.

  Odmora za vrijedni tim Mostarskog sajma – nema. Tek što završi ovaj, već počinjete pripreme za sljedeći Sajam. Tko će biti zemlja partner 2018.? Ima li zanimanja gospodarstvenika iz nekih dosad nepredstavljenih zemalja, za izlaganje svojih proizvoda na Sajmu u srcu Hercegovine?

  – Već sada imamo viziju kako bi trebala teći organizacija, a u pregovorima smo i s budućom zemljom partnerom, čije ćemo ime, nadamo se, doznati već za vrijeme ovoga Sajma. O tome će puno ovisiti organizacija 21. Mostarskog sajma, koju ćemo dočekati s još boljim poslovnim rezultatima.