Naslovnica Povijest 7. siječnja – Preminuo Nikola Tesla

7. siječnja – Preminuo Nikola Tesla

Podijeli objavu

Znanstvenik i izumitelj Nikola Tesla preminuo je 7. siječnja 1943. godine u New Yorku, u SAD-u. Rođen je u mjestu Smiljan kod Gospića 10. srpnja 1856. godine.

Uvijek se ponosio srpskim podrijetlom i hrvatskom domovinom.

Tesla je studirao tehniku u Pragu, a po završetku studija se zaposlio u telefonskom društvu i priključivao telefone po kućama. Jedno vrijeme je radio i u Budimpešti, a 1884. godine odlazi u New York i postaje američki državljanin, piše Poslovni.hr.

U SAD-u je Tesla pokrenuo vlastitu tvrtku, Tesla Electric Company, i radio u području elektrotehnike i radiotehnike. Izumio je okretno magnetsko polje i višefazni sustav izmjeničnih struja. Većinu svojih djela ostvario je djelovanjem intuicije. Govorio je 8 jezika, a dobio je 15 počasnih doktorata diljem svijeta.

Ovo su, prema pisanju PBS-a, neke od zanimljivih činjenica iz Teslinog života, skupljene na osnovu razgovora sa W. Bernardom Carslonom, autorom knjige „ Tesla: izumitelj električnog doba „ i Marcom Seiferom, autorom „Čarobnjak: život i vremena Nikole Tesle.”

Bio je vrlo duhovit

Iako to mnogi nisu znali, Tesla je imao odličan smisao za humor. Nakon večere sa piscem i pjesnikom Rudyardom Kiplingom, napisao je kratko pismo prijatelju: “Pa što se to događa sa Kiplingom? Usudio se pozvati me na večeru u opskurnom hotelu s dlakama i žoharima u juhi.

”Edison i Tesla su bili rivali, ali ne i zakleti neprijatelji

Iako se njihov odnos često karakterizira kao neprijateljski, nije baš bilo tako. Na početku karijere, Tesla je radio za Edisona, da bi ga kasnije napustio zbog rada na svojem projektu. Edison je bio prisutan na nekim Teslinim predavanjima, a također mu je ustupio i svoj laboratorij.

Ideju za smartphone razvio je 1901.

Iako nije bila sprovedena u djelo, Tesla je s poslovnim partnerom J.P Morganom radio na frekvenciji koja će se emitirati na uređaj koji se drži u ruci. Drugim riječima, Tesla je već tada zamislio smartphone i bežični internet.

Nije podnosio bisere

Tesla do tolike mjere nije volio bisere da je odbijao pričati sa ženama koje ih nose. Jednoga dana poslao je kući svoju tajnicu jer ih je nosila. Tesla je pak svaki dan na večeru nosio bijele rukavice i bio ponosan na svoj stil.

Fotografsko pamćenje i pretjerane higijenske navike

Tesla je bio u stanju zapamtiti knjige i slike, a imao je i snažnu maštu kao i sposobnost vizualizacije u tri dimenzije. Upravo mu je ta sposobnost pomogla da se bori protiv zastrašujućih noćnih mora koje je imao kao dijete. A da bi pobijedio strah od kolere od koje je patio kao tinejdžer, razvio je pretjerane higijenske navike.

Podijeli objavu