Naslovnica DRUŠTVO Održan znanstveni skup „Rama u Drugom svjetskom ratu i poraću“

Održan znanstveni skup „Rama u Drugom svjetskom ratu i poraću“

Podijeli objavu

Predsjednik Vlade HNŽ-a dr. Nevenko Herceg u subotu je nazočio na znanstvenom skupu „Rama u Drugom svjetskom ratu i poraću“ te se kao pokrovitelja događaja, obratio uvodnim govorom na otvaranju.

Tijekom znanstvenog skupa o stradanjima Hrvata i Bošnjaka Rame u razdoblju od 1941. do 1951. godine izlagali s ugledni povjesničari, međunarodno priznati znanstvenici.

U svome govoru, predsjednik Vlade HNŽ-a dr. Herceg je naglasio kako ga ovaj događaj i raduje i obvezuje. “Raduje, jer otvara jednu predugo prešućivanu temu koja zavrjeđuje svoju istinu i svoj mir.

Raduje, jer smo u prigodi čuti izlaganja uglednih znanstvenika s međunarodnom reputacijom, koji će nam, svaki iz svog rakursa, rasvijetliti segment po segment burnih zbivanja na ovim prostorima iz onih nesretnih godina s polovice prošloga stoljeća. Obvezuje, jer, s pozicije predsjednika Vlade, trebam i hoću podržati ovakva nastojanja, pošto duboko vjerujem da suočavanje s istinom, iznesenom na osnovu argumentacije i znanstvenih istraživanja, otvara put boljem razumijevanju naše prošlosti, ali i naše budućnosti, kako se zlo više nikada ne bi ponovilo”, istaknuo je dr. Herceg.

“Podaci o stradanjima ramskih Hrvata i Bošnjaka u razdoblju od 1941. do 1951. zastrašuju. Ta stradanja, ali i iskrivljene istine, krivotvorenja i nametnute etikete, nastajale u godinama nakon zločina, nose svoje posljedice čak i danas. Naša je dužnost i obveza uporno raditi i na povijesnoj i na društvenoj higijeni, na prepoznavanju i odbacivanju neistina i na utvrđivanju nepobitne istine koja ostaje našoj djeci, naraštajima koji dolaze. Ne kako bi se osvećivali ili mrzili, nego kako bi znali, pamtili i, na stečenom znanju, gradili bolje sutra”, zaključio je u svome obraćanju predsjednik Vlade HNŽ-a dr. Nevenko Herceg – priopćeno je.

Podijeli objavu