Naslovnica POLITIKA Boraci i branitelji izlaze na ulice: U Hercegovini prosvjeduju samo Ljubušaci?

Boraci i branitelji izlaze na ulice: U Hercegovini prosvjeduju samo Ljubušaci?

Klix.ba

Podijeli objavu

Iako bez službene najave, grupe razvojačenih boraca i branitelja Armije RBiH i HVO-a za danas u 11:55 sati na nekoliko lokacija u Federaciji BiH planiraju održavanje prosvjeda, dok se već jutros iz određenih boračkih i braniteljskih udruga ograđuju od mogućih blokada i prosvjeda.

Razlozi okupljanja nezadovoljnih boraca i branitelja identični su kao prošli put, kada su prije mjesec dana izašli na nekoliko ključnih cesatovnih pravaca i izvršili kompletnu blokadu prometa.

U Ministarstvima unutarnjih poslova Županije Sarajevo, Zeničko-dobojske županije, Hercegovačko-neretvanske i Tuzlanske županije ranije su za Klix.ba rekli kako imaju informacije o mogućim prosvjedima te da pažljivo prate situaciju na terenu.

Na petlji Šićki Brod točno u podne

Grupa razvojačenih boraca s područja Tuzlanske županije danas će se točno u podne okupiti na petlji Šićki Brod te iskazati svoje nezadovoljstvo, kako kažu, zbog aljkavog odnosa vlasti prema ovoj kategoriji, potvrđeno je za Klix.ba.

Oni će na Šićki Brod će doći nešto prije 12 sati, a točno u podne najavljuju ponovnu blokadu glavnog prometnog čvora u TŽ, kao što su uradili i krajem veljače..

“Ignorantski odnos nadležnih mi više ne želimo trpjeti. Prošli prosvjedi im nisu bili upozorenje, a sada smo spremni i na radikalnije poteze”, kazao je za Klix.ba razvojačeni borac Fadil Duran.

Iz ZDK poručuju da su prosvjedi “mimo institucija”

Iz Saveza razvojačenih boraca Zeničko-dobojske županije za Klix.ba su kazali da oni ne stoje iza današnjih prosvjeda.

“Neću reći da su ovo politički prosvjedi ili pojedinca, ali oni su mimo institucija i mi ne stojimo iza njih”, izjavio je predsjednik Saveza razvojačenih boraca ZDK Fuad Memić.

Jednosatni prosvjed blizu GP Bijača

Iako se spekuliralo o mogućim prosvjedima na području Hercegovačko-neretvanske županije, čini se da će sve ostati na jednosatnom prosvjedu grupe  razvojačenih branitelja koji su stacionirani na području Ljubuškog odnosno GP Bijača.

Vlado Marušić, jedan od bivših vođa Udruge “Zaboravljeni branitelji”, za Klix.ba je kazao kako Udruga razvojačenih branitelja HVO-a, koje trenutno vodi, neće sudjelovati u današnjim prosvjedima boraca i branitelja.

“To nema efekta, mi smo fokusirani na parlamentarne sjednice 17. i 18. gdje bi se naše rezolucije trebale naći. Ako to ne bude urađeno, mi ćemo se poslije odrediti o nastavku naše borbe. Do tada nećemo biti dio ovakvih akcija i usmjerit ćemo se na djelovanje kroz institucije sustava”, rekao je Marušić.

Marušić je naglasio kako je njegova udruga na nedavnom sastanku u Vitezu, na kom su bili prisutni, kako kaže, i većina predstavnika boračkih udruženja Armije BiH, donijeli odluku da ne sudjeluju u današnjim aktivnostima.

S druge strane, Drago Grbavac, predsjednik Udruge”Zaboravljeni branitelji” za naš Klix.ba potvrdio je da će njegovi članovi imati aktivnosti danas, ali nije želio precizirati što i gdje. Poznato je da su oni usmjereni najčešće na blokade prilaza autocesti, graničnom prijelazu Bijača i centru Ljubuškog. Do sada su s policijom obično igrali “rat živaca” blokirajući prometnicu do dolaska specijalne policije te povlačenjem nakon toga.

Treba naglasiti kako je na području HNŽ pojačana nazočnost policijskih službenika na ulicama zbog dolaska stranih izaslanstava povodom održavanja Sajma privrede u Mostaru od 10. do 14. travnja.

Podsjetimo, registar boraca i branitelja, minimalna naknada na osnovu registra i ukidanje financiranja svih boračkih i braniteljskih organizacija, te sazivanje hitne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH – zahtjevi su od kojih razvojačeni borci ne odustaju.

Podijeli objavu