Naslovnica POLITIKA Hrvatska protjeruje ruskog diplomata, Rusi najavili bolan odgovor

Hrvatska protjeruje ruskog diplomata, Rusi najavili bolan odgovor

Vecernji.hr

Podijeli objavu

Potez protjerivanja diplomata iz Zagreba smatramo neprijateljskim korakom. Rusija, naravno, neće ostati bez odgovora te protumjere će biti poduzeti u najkraćem roku, poručili su danas iz veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj.

– Izražavamo duboko žaljenje što je hrvatska strana, sljedeći blokovsku solidarnosti s pojedinačnim zemljama EU i NATO, donijela žurnu i nepromišljenu odluku, čije će se posljedice negativno odraziti na razvoj naših bilateralnih odnosa, uključujući njihov trgovinsko-gospodarski dio – kažu iz ruskog veleposlanstva

To je pogotovo žalosno jer se dešava u trenutku kada razvoj naše bilateralne suradnje poprima odgovarajuću dinamiku i progresivan karakter, dodaju.

– Ovaj korak smatramo neprijateljskim i on ne odgovaraju zadaćama i interesima rusko-hrvatskih odnosa, da ne govorimo o potrazi za krivcima incidentu koji se dogodio 4. ožujka u Salisburyju, a istraga kojeg je pristrana i neobjektivna – poručuju.

– Nakon sastanka državnog vrha, donijeli smo zajedničku odluku da se solidariziramo s UK. RH je jedna od 14 država koja će proglasiti jednog akreditiranog diplomata personom non grata, kazao je jučer premijer Andrej Plenković.

Inače, Austrija i Slovenija su ostale suzdržane i nisu stale na stranu Velike Britanije u ovom sporu s Rusijom.

Podijeli objavu