Naslovnica POLITIKA MMF potvrdio: Neće biti privatizacije HT Eroneta

MMF potvrdio: Neće biti privatizacije HT Eroneta

Klix.ba

Podijeli objavu

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi pojasnio je za Klix.ba navode iz Dopunskog pisma namjere bosanskohercegovačkih vlasti MMF-u, a koji se odnose na javna poduzeća BH Telecom i HT Mostar.

Nakon što je Vlada Republike Srpske na svojoj službenoj web stranici objavila sadržaj Dopunskog pisma namjere MMF-u koje potpisuju predsjedatelj Vijeća ministara BiH, ministar financija BiH, guverner Centralne banke BiH, entitetski premijeri i ministri financija, portal Klix.ba kontaktirao je Međunarodni monetarni fond (MMF) tražeći pojašnjenje vezano za dio koji se odnosi na prodaju javnih poduzeća BH Telecom i HT Mostar.

Naime, u Dopunskom pismu namjere piše: “Vlada FBiH nije bila u mogućnosti poduzeti sveobuhvatan proces privatizacije zbog tehničkog kašnjenja u pribavljanju izvješća o temeljitoj procjeni (due diligence) i nedostatka interesa kupaca. Ipak, tijela vlasti imaju namjeru okončati već pokrenutu financijsku i operativnu temeljitu procjenu (due diligence) za BH Telecom i HT Mostar (prethodna mjera za ovaj pregled) do rujna 2018. godine”.

Brzo nakon toga Vlada FBiH priopćila je kako nemaju namjeru prodati telekom operatere te kako bi uopće bilo pristupljeno privatizaciji bilo kojeg gospodarskog društva moraju postojati pravni i formalni preduvjeti za to, a prvi i osnovni jest da je takva privatizacija predviđena Planom privatizacije, što za telekome nije slučaj.

Kontradiktoran sadržaj Dopunskog pisma namjere i službenog stava Vlade FBiH zbunio je javnost zbog čega je Klix.ba tražio odgovor izravno od MMF-a.

“Ne, vlasti u BiH nisu slagale MMF. Vlasti se nisu obvezale na privatizaciju telekom operatera. Inicirale su due diligence proces kako bi napravile ocjenu financijskih i operativnih uvjeta u dvije kompanije”, kazao je za Klix.ba rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi.

Vlada FBiH: Neće biti privatizacije telekoma

Podijeli objavu