Naslovnica GOSPODARSTVO Predsjednica popularizirala čizme iz Borova: Opet će proizvoditi legendarne “zenge”

Predsjednica popularizirala čizme iz Borova: Opet će proizvoditi legendarne “zenge”

Podijeli objavu

Za 86 godina postojanja vukovarske Tvornice obuće Borovo proizvedene su tisuće različitih modela cipela koje su se prodavale širom svijeta, ali je samo nekoliko modela koji „imaju priču“.

Jedan od takvih su i žute čizme koje su u Vukovaru tijekom Domovinskog rata bile poznate i kao „zenge“. Uspomenu na te čizme, koje su ratne 1991. godine nosili vukovarski branitelji, probudila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja se upravo u žutim „zengama“ pojavila u Koloni sjećanja 18. studenoga.

– Ne govorim nikada o odjeći, ali danas sam u spomen na hrvatske branitelje u čuvenim čizmama “zengama” koje su nosili pripadnici Zbora narodne garde. One su proizvedene u Borovu – rekla je Grabar-Kitarović tom prilikom u Vukovaru.

Već prvi pogled na čuvene „zenge“ pokazuje da je riječ o kvalitetnoj obući čiji marketinški potencijal nije ni izbliza iskorišten. Iz Borova nam objašnjavaju kako su s proizvodnjom žutih čizama započeli tijekom 1985. Prethodno su dobili narudžbu od strane američke tvrtke Royce Shoes, a bila je namijenjena nošenju u tamošnjim pustinjsko-planinskim područjima gdje vladaju ekstremno visoke temperature, dok noću temperatura zraka naglo pada. S obzirom na potrebnu tehnologiju, žuta se čizma proizvodila u pogonu Poly, koji je tijekom rata razrušen i više ne postoji.

Čizma nad čizmama

– Godišnje se za potrebe američkog kupca proizvodilo od 200 do 250 tisuća pari čizama. Sve je završavalo na tamošnjem tržištu tako da se ove čizme nisu mogle kupiti u našim maloprodajnim objektima. Riječ je o visoko kvalitetnoj čizmi koju su odlikovali kvalitetni materijali i činjenica da je bila vodonepropusna. Usto je bila i iznimno udobna – kaže nam asistentica u uredu uprave Borova Anica Panenić.

Prošle godine Borovo je proizvelo limitiranu seriju od samo 600 pari žutih čizama koje su bile identične onima koje su se proizvodile do početka Domovinskog rata. Prošlogodišnji model krasio je samo suhi žig vukovarskog Vodotornja. Zapisi iz Borova do kojih se može doći kažu kako su se za izradu „zengi“ koristili goveđi nubuk hidrofobirani, imale su dvije međupostave, a potplat je bio brizgan. Šavovi su nakon šivanja (iglom 10 i 43) s unutarnje strane premazivani neoprenskim ljepilom i bili su također nepropusni. Ugrađeni materijali u čizmi omogućavali su da se noga ne pregrijava danju, a ne pothlađuje noću. Takvi materijali omogućavali su da „žuta čizma“ bude iznimno kvalitetna, što su prepoznali i američki partneri koji su iz godine u godinu naručivali znatne količine.

S ratom s njenom kvalitetom iz prve ruke upoznali su se i vukovarski branitelji koji su „zenge“ nazivali „čizmama nad čizmama“. Prema riječima Ivana Hubaleka, koji je bio jedan od bivših članova uprave Borova, zadnje količine ovih čizama nisu isporučene naručiteljima zbog ratnih događanja. Dio proizvedenih čizama, kao i ostale obuće, ostao je u skladištima tvrtke, te su ih počeli nositi branitelji. Ubrzo su vukovarski branitelji, kako sami kažu, postali prepoznatljivi po krunicama u ruci i žutim „zengama“ na nogama.

– U skladištima Borova ostale su tisuće pari obuće, pa tako i „zengi“ koje su koristili i pripadnici ZNG-a. Te čizme su postale jedan od simbola ratnog Vukovara, a mnogima od tih branitelja upravo su one pomogle da lakše prebrode kišne i hladne dane. Poslije im je činjenica što su imali „zenge“ predstavljala veliki problem nakon zarobljavanja. Zbog tih čizama, po kojima su bili prepoznatljivi, doživjeli su dodatne torture. Svjedoče to i mnogi zatočenici srpskih logora koji su se u svojim kasnijim izjavama prisjetili ispitivanja i batinanja jer su na sebi imali „zenge“. Zbog toga su po logorima imali poseban tretman – kaže Hubalek, piše Vecernji.hr.

Brojna su svjedočenja vukovarskih branitelja o svojim ratnim iskustvima, ali i suhim nogama nakon tri mjeseca provedenih u vodi, blatu i drugim uvjetima koje nosi slavonska jesen. O navedenom svjedoči i slučaj Ž. Ž. (“Plavi-0” koji je u svom svjedočenju rekao: “Cijelo vrijeme borbe u okruženju, te tri dana i tri noći proboja kroz redove neprijatelja, a tek u Vinkovcima sam shvatio da se ne sjećam kada sam zadnji put skinuo čizme. A noge su mi bile potpuno suhe!” To je “žuta čizma – čizma nad čizmama“, riječi su Ž.Ž.

Pojavljivanje predsjednice Grabar-Kitarović u njima u Koloni sjećanja značio je i oživljavanje legende. Odmah potom uslijedile su brojni upiti iz cijele Hrvatske, ali i svijeta.

– Pojavio se velik interes za te čizme tako da planiramo ponovno proizvoditi žute čizme. Imamo znanje, tehnologiju, a koliko vidimo – i tržište ih traži. Ovisno o trendovima, možda ćemo ih proizvoditi u još nekim bojama, ali će svakako jedna od njih biti i njihova izvorna žuta – rekla je Marija Rušnov, koja u Borovu radi kao stručni suradnik u marketingu.

Upravo bi žute čizme mogle biti i jedan od proizvodnih aduta tvornice Borovo na čijem je čelu od kraja rujna ove godine Gordana Odor. Podsjetila je kako Borovo radi modnu, ali i namjensku obuću, te da im stoga nije problem pokrenuti ponovno proizvodnju žutih čizmi.

– U ovome kratkom vremenu uspjeli smo neke stvari posložiti i napraviti iskorake nabolje pa vjerujem da ćemo uspjeti u našim planovima. U planu je širenje proizvodnje, nabavka nekih strojeva, uvođenje druge smjene u pogone, dodatno zapošljavanje, kao i povećanje plaća – rekla je Odor.

 

U Somboru posluje i nekadašnji pogon Borova koji se proglasio kao pravni sljednik Borova iako je tvrtka živa i aktivna. Sudovi sve to ne prepoznaju tako da ova trakavica s imovinom vukovarske tvrtke traje više od dva desetljeća. Nova uprava Borova planira nastaviti obnovu trgovina širom Hrvatske, koje trebale dobiti noviji i privlačniji izgled.

– Imamo niz poznatih borovskih brednova, poput startasica, Big blue, a vjerujemo da će i žute čizme ubrzo postati naš prepoznatljiv brend – istaknula je Odor.

Borovo danas zapošljava 630 radnika od kojih 400-tinjak radi u pogonima u Vukovaru. Godišnja proizvodnja cipela Borova iznosi do 400.000 pari koje prodaju u svojim prodavaonicama, ali i izvoze u Francusku, SAD… Borovo danas ima 84 prodavaonice u Hrvatskoj (prije rata ih je bilo više od 600 raširenih po cijeloj bivšoj državi) u kojima će se uskoro moći kupiti i žute čizme.

Želite li i vi naručiti “zenge” to možete napraviti preko webshopa Borova.

IZVORBrotnjo.info
Podijeli objavu