Naslovnica POLITIKA SDA opet o sucima u Čitluku:Doministar pravde BiH se pravi ludim ili...

SDA opet o sucima u Čitluku:Doministar pravde BiH se pravi ludim ili je samo u pitanju pravno-ginekološka dijagnoza?

Podijeli objavu

U razgovoru za N1 televiziju, još jedno unitarističko glasilo u Bosni i Hercegovini, doministar pravde BiH Nezir Pivić komentirao je rad Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH koje je optužio da palo pod utjecaj određenih politika te je iznio jednu veliku neistinu i očito namjernu laž kad je u pitanju imenovanje sudaca u Općinski sud u Čitluku.

“Kada je u pitanju ovisnost o politici podsjetio bih na izbor sudaca u Čitluku – imali smo izbor dva suca i nakon određenog razdoblja ta ista odluka se našla na dnevnom redu VSTV-a. Kako je to uopće moguće kada ne postoji žalba na odluku. A u međuvremenu su se dogodili određeni politički pritisci zato što je sudac trebao da bude druge nacionalnosti”, rekao je između ostaloga Pivić za N1.

Očito da doministar pravde BiH ili ne barata činjenicama ili se pravi lud, ali istina je sljedeća.

Prigovor odnosno žalbu na prvostupanjsko imenovanje sudaca u Općinski sud u Čitluku podnijeli su  Boris Herceg i Katarina Drmać, u to vrijeme kandidati za suce u čitlučkom sudu. Ta činjenica itekako se ne poklapa s izjavom državnog doministra koji je rekako da se odluka opet našla na dnevnom redu, a da na prvu nije postojala žalba.

Inače, VSTV je na svojoj sjednici 9. veljače 2017. donio odluku o poništenju odluke o imenovanju sudaca u Općinski sud u Čitluku: „Uvažavajući prigovore kandidata u natječajnoj proceduri, cijeneći da prilikom donošenja odluke Vijeće nije imalo na raspolaganju sve informacije koje je trebalo imati, poništavaju se odluke o imenovanju sudaca u Općinski sud u Čitluku, te se zadužuje nadležno podvijeće da pripremi novi prijedlog“.

Ovo je sve dostupno na web stranici VSTV-a, a nalazi se u službenom zapisniku sa spomenute sjednice.

Znači, žalbe su bile podnesene i na osnovu njih je donesena izmijenjena odluka VSTV-a. To pravosudno tijelo je  je na svome zasjedanju 23. ožujka 2017. godine izvršilo ponovljeno imenovanje sudaca u Općinski sud u Čitluku, a za suce su imenovani Gorjana Šajin, Anđela Ljubić Čović, Boris  Herceg i Aida Hidović.

Žalosno je da dužnosnik na državnoj razini vlasti iznosi neistine i time obmanjuje javnost. Još gore po njega je to ako nije znao sve činjenice, a medijima priča samo ono što je čuo od SDA-ovog ginekologa Halida Genjca, koji zadnjih godina glumi najvećeg pravnog eksperta u BiH.

Ali ipak ovo je BiH. Što drugo očekivati od manipulatora iz Sarajeva, oprostite, iz Zenice?