Naslovnica POLITIKA Vlada danas u Kninu predlaže novi zakon Zakon o braniteljima, evo što...

Vlada danas u Kninu predlaže novi zakon Zakon o braniteljima, evo što sve on donosi!

Podijeli objavu

Uoči Dana pobjede Vlada će danas u Kninu na posebnoj sjednici iznijeti prijedlog novoga Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji ujedinjuje statusna i materijalna prava svih branitelja i stradalnika.

Novi zakon ujedinjuje braniteljska prava niz godina raspršena po drugim zakonima, što je stvorilo pravnu i egzistencijalnu nesigurnost korisnika.

Među novostima koje donosi novi zakon naknada je za nezaposlene branitelje i njihove obitelji, koja zamjenjuje nekadašnju opskrbninu.

Uz ostalo, 1. rujna ukida se smanjenje mirovina za deset posto ostvarenih po posebnim propisima, a planira se i ukidanje Registra branitelja koji je uvela SDP-ova vlada. Umjesto njega, ustanovit će se Evidencija hrvatskih branitelja, no ona neće biti javna.

Ponovno se otvara i mogućnost da branitelji koji još nemaju braniteljski status pokrenu postupak za njegovo dobivanje na temelju liječničke dokumentacije, čiji je rok za prijavu istekao 2006. godine.

Nezaposlenim braniteljima osiguravaju se preventivni medicinski pregledi, snižava se dobna granica za odlazak u starosnu mirovinu, a za manje od 100 dana provedenih u borbenom sektoru branitelji će svojoj djeci moći osigurati besplatne udžbenike, smještaj u studentskom domu i stipendiju.

Uz to, novim zakonom osigurava se i viši iznos najnižih mirovina, što ovisi o broju dana provedenih u borbenom sektoru.

Prema pisanju medija, novosti u braniteljskom zakonu državni će proračun stajati više od pola milijarde kuna, točnije – 525 milijuna kuna.

Novi zakon trebao bi proširiti i prava pripadnika HVO-a i članova njihovih obitelji, za što će u idućoj godini biti potrebno 14 milijuna kuna.

IZVORHRT.hr
Podijeli objavu