Naslovnica DRUŠTVO 73. obljetnica pogibije 11 učenika Osnovne škole Čitluk

73. obljetnica pogibije 11 učenika Osnovne škole Čitluk

Podijeli objavu

Danas se u Čitluku obilježava 73. obljetnica stradanja jedanaest učenika čitlučke osnovne škole. Obljetnica tragičnog stradanja koje je potreslo cijelo Brotnjo, ali i Hercegovinu, bit će obilježeno polaganjem vijenaca i svetom misom zadušnicom.

Što se dogodilo kobnoga dana?

7. veljače 1951. godine u 15 sati, vraćajući se iz škole u samom središtu Čitluka, na mjestu gdje kod gradskog groblja Podadvor gdje skreće cesta za Žitomisliće, od eksplozije bombe u trenu je smrtno stradalo čak 11 učenika Osnovne škole Čitluk, a još ih je četvero ranjeno.

Djeca su u plotu pored ceste pronašla bombu i njome se igrala ne sluteći da će im to biti posljednji dan života. Nažalost bomba je u jednom trenutku eksplodirala i, prema sjećanjima očevidaca, rastrgala djecu te njihove dijelove tijela razbacala po cesti. Bio je to stravičan i jeziv prizor koji je u crno zavio njihove roditelje i rodbinu te ražalostio cijelo Brotnjo i Hercegovinu.

Toga dana u središtu Čitluka od bombe su smrtno stradali slijedeći učenici petog razreda čitlučke osnovne škole: Nikola Karačić (Rafin), Drago Vidić (Antin), Ivan Pejdo (Jozin), Mirko Barić (Stankov), Stojan Ljoje (Matin), Zdravko Kordić (Barišin), Drago Zubac (Ivanov), Jago Zubac (Andrijin), Jure Zubac (Ivanov), Pero Prskalo (Marijanov) i Slavko Buntić (Mirkov).

Uz to, ranjeni su: Ivan Jerkić (Karlov) i Pero Krndelj (Stankov) iz Blizanaca te Ivan Paponja (Žarkov) i Mate Doko (Jakovljev) iz Paoče.

Foto: Događajnica

Prošle godine, na 72. obljetnicu u blizini mjesta stradanja otkriveno je i blagoslovljeno spomen obilježje kao trajan spomen na ovu tragediju.

Kažimo i to kako je ovu priču svojim tekstovima iz zaborava vratio pokojni Mile Pavlović, kojemu trebamo biti zahvalni, jer da nije bilo njegovoga angažmana javnost o ovom događaju ne bi ništa znala.

Brotnjo.info

Podijeli objavu