Naslovnica BiH Jadan onaj kome vi pomažete: Trgovački lanci ogulili kožu narodu, a sad...

Jadan onaj kome vi pomažete: Trgovački lanci ogulili kožu narodu, a sad će „zaključati cijene” 40 proizvoda

Podijeli objavu

U prostorijama ASA Group, a na inicijativu Udruge poslodavaca FBiH održan je sastanak federalnog ministra trgovine Amira Hasičevića, predstavnika proizvođača, distributera, trgovaca zainteresiranih za sudjelovanje u akciji ‘zaključavamo cijene’.

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević kazao je da je ovo bila prilika da se detaljno predstavi dobrovoljna akcija smanjenja i fiksiranja cijena određenih prehrambenih proizvoda i ostalim akterima u distributivnom lancu od proizvođača, distributera, veletrgovaca, trgovaca do potrošača, od čega će korist imati potrošaći kao krajnji korisnici.

”Namjera nam je bila da vidimo na koji način možemo jedni drugima pomoći u ostvarivanju zajedničkih ciljeva, a to je da kroz dijalog u partnerskom duhu, olakšamo našim potrošačima ovaj period divljanja cijena i pokažemo da smo društveno odgovorni uz posebnu osjetljivost spram najosjetljivijih kategorija.

Akcija definirana s velikim trgovačkim lancima

Akciju ‘zaključavamo cijene’ smo kreirali i definirali s predstavnicima velikih trgovačkih lanaca. Htio sam da vidim sa proizvođačima kako možemo pomoći i ovim manjim trgovcima koji bi željeli , da otvorimo dijalog, da vidimo kakve su mogućnosti da i njih uključimo, ukoliko iskažu interes” , kazao je ministar Hasičević.

Predsjednik Udruge poslodavaca Adnan Smailbegioviuć kazao je kako su poslodavci, članive Udruge poslodavaca, ali i ostali, kao društveno odgovorni i cijeneći partnerski dijalog sa ministrom Hasičevićem, ušli u ovu dobrovoljnu akciju jednoglasno.

Pomoćnica ministra trgovine Merima Maslo kazala je kako je važno da ova akcija bude u normativnom okviru te predstavila zainteresiranima da je Ministarstvo sačinilo Protokol čijim potpisivanjem će zainteresirani i službeno postati dijelom akcije snižavanja i zaključavanja cijena.

Takođe je podsjetila da će akcija biti transparentna od početkla do kraja i da će na web stranici ministarstva biti objavljen popis svih trgovaca i proizvođača koji sudjeluju u akciji ‘zaključavamo cijene’.

Strateški zaokret

Nihad Imširović iz Udruženja poslodavaca podsjetio je još jednom da je suradnja trgovaca, poslodavaca i Ministarstva strateški zaokret, jer prvi put u posljednje tri desetljeća imaju komunikaciju s resornim ministarstvom i partnerski odnos u kreiranju što boljeg poslovnog okruženja, naročito kada je trgovina u pitanju.

”Izašli smo iz rigidnih odluka ( odluka o ograničavanju marži) i ušli u dobrovoljni projekat. Širi je obuhvat artikala u odnosu na prvobitno najavljeni. Izlazimo s projektom koji obuhvća kompletan lanac od početka do kraja”, kazao je Imširović.

On je dodao da u akciji „zaključavamo cijene“ nisu išli na to da uključe najjeftinije proizvode lošije kvalitete nego da obuhvate što veći broj dobavljača, da fiksiraju cijenu za kvalitetnu robu u određenom vremenskom periodu, u trajanju od tri mjeseca.

Veliki lanci se obvezuju da će sniziti i zaključati cijene za 40 + proizvoda, a mali mogu i za 20 + proizvoda. Kompanije koje budu sudjelovale na vratima će imati plakate s popisom proizvoda i cijenama prije i poslije zaključavanja.

Grade dobre priče

Istaknuto je da se dijalogom, a ne nametnutim mjerama grade dobre priče. Ovo je dobar primjer kako u buduće treba raditi, ocijenili su sudionici sastanka. Cilj ove akcije nije samo zaključati cijene nego i da pokaže da poslovna zajednica treba biti uključena u svim procesima što se tiče ekonomije.

Udruga poslodavaca u FBiH i resorno ministarstvo trgovine, najavljuju i nove projeklte i saradnju na planu prilagodbe propisa s ciljem razvoja sektora trgovine i zaštite potrošača u FBiH – objavljeno je iz Federalnog ministarstva trgovine.

Podijeli objavu