Naslovnica BiH EUFOR o Helezovim tvrdnjama: U BiH ne postoje paravojni kampovi

EUFOR o Helezovim tvrdnjama: U BiH ne postoje paravojni kampovi

Podijeli objavu

Iz EUFOR-a je za Klix.ba rečeno da nisu zaprimili dokaze ili informacije koji bi potvrdili prisustvo ili aktivnosti bilo kakvih paravojnih kampova na području Bosne i Hercegovine, a o kojim su proteklih dana govorili predstavnici RS-a u pismu SAD-u i EU te ministar obrane BiH Zukan Helez.

Dalje ističu, kako bi održavali sveobuhvatan pregled situacije na terenu, EUFOR koristi različita sredstva za stjecanje detaljnog i objektivnog uvida u sigurnosnu situaciju u BiH.

“Uz načine za prikupljanje podataka i sredstava koji su nam na raspolaganju, EUFOR održava redovite kontakte sa svojim partnerima u bh. vlastima, od lokalne do državne razine, koji se bave sigurnosnim pitanjima”, naveli su.

Iz EUFOR-a su naglasili posvećenost suradnji s bh. vlastima kako bi efikasno odgovorili na potencijalne sigurnosne prijetnje.

“EUFOR kontinuirano ulaže napore u praćenje razvoja situacije u regiji s ciljem održavanja sigurnog i stabilnog okruženja. Naša suradnja sa predstavnicima bh. vlasti je od ključnog značaja kako bi se osigurao proaktivan i koordiniran odgovor na bilo koji izazov. EUFOR ostaje čvrsto posvećen sigurnosti u regiji.”

EUFOR je aktivan i na lokalnoj razini širom BiH, sa svojih 19 timova za vezu i osmatranje (LOT kuće) koji su smješteni u lokalnim zajednicama u svim dijelovima zemlje.

LOT kuće su u svakodnevnom kontaktu sa lokalnim zajednicama i vlastima. Ovo EUFOR-u omogućuje da održava izravan kontakt sa stanovništvom i identificira bilo koje pitanje koje bi moglo predstavljati prijetnju sigurnom i stabilnom okruženju.

“EUFOR će, uz stalnu podršku i posvećenost EU, nastaviti pratiti razvoj sigurnosne situacije i održava tijesne veze s našim partnerima u bh. vlastima. EUFOR je posvećen snažnom partnerstvu sa BiH”, zaključeno je, piše Klix.ba.

Podijeli objavu