Naslovnica BiH Do 50 kvadrata: Vlasnici će odlučiti jesu li njihovi ugostiteljski objekti za...

Do 50 kvadrata: Vlasnici će odlučiti jesu li njihovi ugostiteljski objekti za pušače ili ne

Podijeli objavu

Prema jednom od nacrta pravilnika o implementaciji Zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH vlasnicima ugostiteljskih objekata do 50 m² bilo bi ostavljeno da izaberu da li će biti pušački ili nepušački, istaknuto je danas na pres-konferenciji u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Vedran Marčinko pojasnio je kako bi oni koji izaberu da budu pušački morali imati adekvatnu ventilaciju, dok bi objekti veći od 50 m² mogli fizički odvojiti dio za pušače u kojem ne bi bilo moguće služiti hranu.

Dodao je da je ta površina objekta preuzeta od nekih zemalja u regiji i članica EU, te da su Pravilnik o uvjetima posebnih prostorija za pušenje i Pravilnik o obliku i sadržaju oznaka o zabrani prodaje i zabrani pušenja spomenutog Zakona već gotovi u formi nacrta i spremni za slanje Uredu za zakonodavstvo Federacije BiH.

Federalna koordinatorica za kontrolu duhana i voditeljica Sektora javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo FBiH. dr. Aida Ramić Čatak izjavila je da od provedbe zakona očekuju dugoročno smanjenje bolesti i preuranjene smrtnosti od nezaraznih bolesti jer pušači više od šest puta češće dobijaju rak bronhija i pluća, duplo češće dobijaju moždani udar, a tri puta češće dobijaju srčani udar.

Vršitelj dužnosti federalnog zdravstvenog inspektora Adi Gujić naveo je da je Federalna uprava za inspekcijske poslove dostavila Županijskim upravama, Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ i Ministarstvu gospodarstva SBK akt koji se odnosi na poziv na suradnju vezano za nadzor nad primjenom tog zakona.

BHRT.ba

Podijeli objavu